Nőtt a sürgősségre megalapozott panasszal érkezők aránya a sepsiszentgyörgyi kórházban

Tavaly jelentősen csökkent a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályára jelentkezők száma, ám nőtt azok aránya, akik valóban sürgősségi ellátásra szorultak, vonta meg az elmúlt esztendő mérlegét Roșu Mátyás.

A sepsiszentgyörgyi, megyei sürgősségi kórház orvosigazgatója szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a járvány miatt atipikus év volt és ez megmutatkozott a sürgősségi osztályon jelentkező betegek számában is.Fotók: Kovács Zsolt

Az elmúlt esztendőben mintegy 29 000 személy kereste fel a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályát, és közülük 10 000 személyt utaltak a kórház valamely részlegére, mivel betegségük kezelése ezt indokolta – számolt be Roșu Mátyás. Az orvosigazgató szerint a sürgősségre jelentkezők között volt 5600 gyerek is, akik közül mintegy ezret utaltak a kórház valamely osztályára.

Hozzátette: tavaly a sepsiszentgyörgyi sürgősségen 250 olyan személyt láttak el, akik közúti baleset áldozatai voltak, 310-en verekedésben sérültek meg, 480 személyt alkoholmérgezéssel kezeltek, illetve 61 öngyilkossági kísérletet elkövető került a sürgősségre. Az orvosigazgató elmondása szerint tavaly a sürgősségi osztályra került súlyos állapotú betegek közül 39 személyt sikerült újraéleszteniük, illetve 42 személy elhalálozott.   

Roșu Mátyás orvosigazgató

András Nagy Róbert kórházmenedzser hozzátette: a tavaly sürgősségre jelentkezők száma 10 000-rel kevesebb, mint a koronavírus-járványt megelőző 2019-es évben volt, amikor 39 000-en fordultak panaszukkal a kórház sürgősségéhez. A kórházigazgató szerint a panaszok megalapozottsága alapján a tavalyi betegszám közelít a reálishoz, mivel korábban sokan olyan panaszokkal érkeztek a sürgősségre, amelyek nem igényeltek azonnali beavatkozást, így megoldható lett volna háziorvosi vagy járóbeteg-ellátásban.

Roșu Mátyás ennek kapcsán kifejtette, tavaly vélhetően a koronavírus-fertőzéstől való félelem is visszatartó erőként működhetett, hogy csökkent a sürgősségen jelentkezők száma. Az orvosigazgató szerint korábban gyakran előfordult, hogy egyesek vérnyomás- vagy vércukorszint-mérésre jelentkeztek a sürgősségen. Ezek az esetek inkább a pandémia előtt voltak jellemzőek, főként a vasárnapi szentmise utáni órákban, tette hozzá Roșu Mátyás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?