Intenzív éve volt az udvarhelyszéki parlamenti képviseletnek

Évértékelő sajtótájékoztatón összegezte az elmúlt egy évben végzett parlamenti tevékenységét Antal Lóránt Hargita megyei szenátor. Az RMDSZ-es elöljáró ezt követően udvarhelyi magánvállalkozókkal találkozott, az eseményen részt vett Ladányi László-Zsolt parlamenti képviselő is.

Évértékelő sajtótájékoztatón számolt be csütörtökön az elmúlt egy éves tevékenységéről Antal Lóránt Hargita megyei RMDSZ-es szenátor, kiemelve, hogy a koronavírus-járvány a tavaly kifejtett tevékenységükre is rányomta bélyegét. „A járvány káros hatásait mérséklendő olyan törvényekkel kellett előrukkolni, amelyekkel mind a gazdaság terén, mind a közösségeink szempontjából lehetőségeket, segélyeket, életkörülmény-jobbításokat kellett ily módon eszközölni” – hangsúlyozta az elöljáró.

Fotók: Csedő Attila

2020 decemberétől Antal Lóránt a szenátus energiaügyi, energetikai infrastruktúra és ásványi erőforrások bizottságának az elnöki tisztségét tölti be, továbbá a gazdasági, ipari és szolgáltatási bizottságban is képviseli a Szövetséget. Utóbbi szakbizottságban 141 törvénykezdeményezést elemeztek ki és tárgyaltak, az energetikai szakbizottság elnökeként pedig 29 bizottsági ülést vezetett le, 23 törvénykezdeményezést elemeztek. A szenátor olyan törvények megalkotásában vállalt szerepet, mint a kiszolgáltatott energiafogyasztókat meghatározó jogszabály, az elszabaduló energiaárakat megfékező árbefagyasztást és kompenzációs rendszert meghatározó sürgősségi kormányrendelet, a nem banki hitelintézmények kamatrendszerének szabályozása, illetve a felszíni kitermelésből származó bányailleték 80%-nak a helyi önkormányzati felhasználását szabályozó törvény.

„Bukaresti tevékenységem mellett megpróbáltam a lehető legtöbb időt tölteni a választókörzetemben, feltérképezni a helyi igényeket, a településeink problémáit megismerni, segíteni azok megoldását” – közölte Antal Lóránt, aki a tavalyi év egyik kiemelt eredményének tartja, hogy Székelyudvarhelyen is létrejött az autóbeíratási iroda. Működésének első fél évében 1600 aktacsomót adtak le a helyiek, ezek 20%-át magánszemélyek kérései teszik ki, a többit autóforgalmazók, brókercégek állították össze. Komoly eredményként említette, hogy Sterian Ion, a Transgaz vezérigazgatója Hargita megyében jelentette be az általuk pozitívan elbírált megvalósíthatósági terveket, ennek köszönhetően a megye szempontjából stratégiai fontossággal bíró gázhálózat bővítésére kerülhet sor Borszék, Parajd, Korond és környéke, Farkaslaka, Etéd vagy akár Gyimesközéplok településeken.

„Ezek csak szemelvényei az elmúlt évnek, hiszen a választások óta eltelt időszakban rengeteg változás történt a bukaresti törvényhozásban: az RMDSZ kormányzati szerepet tölt be, ezt a pozícióját a politikai krízis és a kormánybukás után is sikerült megtartania. És azóta is azon dolgozunk, hogy teljesítsük a megbízásunkat és lehető leghatékonyabban képviseljük a szavazóinkat” – fogalmazott Antal Lóránt.

Évértékelő magánvállalkozók szövetségénél

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) még a legutóbbi parlamenti választásokat megelőzően kezdeményezett rendszeres találkozókat az udvarhelyszéki parlamenti képviselettel. Az első megbeszélést 2020 novemberében tartották, a meghívottak akkor még jelöltként vettek részt a találkozón. Antal Lóránt szenátor-, illetve Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán képviselőjelölt a terveikről, elképzeléseikről beszéltek és a jelenlévők kérdéseire is válaszoltak. 

A második találkozót tavaly júliusban, a 2020–2024-es parlamenti ciklus első, tavaszi ülésszakának végeztével rendezték meg Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán képviselők részvételével, ekkor féléves beszámoló, egyeztetés zajlott az udvarhelyszéki parlamenti képviselet és az SZMVSZ vezetői, vállalkozói között.

Az idei, csütörtökön délután megtartott találkozón Antal Lóránt szenátor és Ladányi László-Zsolt parlamenti képviselő számolt be a tavalyi évben elvégzett parlamenti munkáról, előbbi intenzív évnek nevezte a tavalyi esztendőt, utóbbi pedig „kezdő évnek”. A jogász végzettségű Ladányi – akit a parlamenti beiktatása után megválasztottak a képviselőház jogi szakbizottságának titkári tisztségébe – hangsúlyozta, hogy csak a parlamenti munkát tekintve számít kezdőnek Bukarestben, hisz ezt megelőzően nyolc évig volt az Országos Közbeszerzési Ügynökség főtitkára.

A jelenlévők kérdéseire válaszolva megerősítést nyert, hogy a politikusok és a vállalkozók véleménye több kérdésben is igencsak eltér egymástól, ugyanakkor Jakab Áron Csaba SZMVSZ elnök megjegyezte, nem azért gyűltek össze, hogy egymásnak bólogassanak.

„A jó egy évvel ezelőtt elkezdett rendszeres találkozók sikerességének nem kizárólagos feltétele, hogy mindenben egyetértsünk. A sikeressége abban rejlik, hogy mindkét fél ugyanannyira fontosnak tartja ezeket a találkozókat, hogy megosztják az információikat, meg- és kibeszélik dolgaikat, ezáltal megteremtve a lehetőségét mindannyiunk számára fontos eredményeknek” – értékelt a vállalkozói szervezet elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?