banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Idén a hazai turizmusra, jövőben a helyi gasztronómiára összpontosítanak Udvarhelyszéken

Az idei esztendőt értékelte és a jövő évi tervekről beszélt csütörtökön délelőtt Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, az Udvarhelyszéki RMDSZ területi elnöke. A széki elnök három részre tagolta beszámolóját, a jövő évvel kapcsolatosan pedig optimistán nyilatkozott.

„Idén az volt a legnagyobb kihívásunk, hogy úgy építsünk közösséget, hogy a járványhelyzet és a köré kialakult megszorítások és félelem nehezíti a munkánkat. Nehéz esztendőt hagyunk magunk mögött, de szerencsére sok olyan megvalósítás van, amelyekről tudunk beszélni” – mondta Bíró Barna Botond. A széki elnök három részre osztva – pályázatok és civil szervezetek, turizmus, illetve gazdaság – mutatta be a megvalósításokat.

A pályázatok tekintetében nagy előrelépésnek tartotta, hogy elsőként Hargita megyében lehetett online formában is leadni a pályázathoz szükséges iratcsomókat. „Megalkottunk egy programot, amely által könnyebbé vált a pályázás folyamata, gördülékenyebb lett az ügyintézés” – fogalmazott Bíró.Bíró Bara Botond, a megyei tanács alelnöke | Fotó: Csedő Attila

Elhangzott, hogy idén 462 támogatott pályázat született, és november 30-ig még várják az elszámolásokat. Ugyan vannak olyan programok, amelyeket veszélyeztet a jelenlegi járványhelyzet, de igyekeznek ezekre is megoldásokat találni.

„Az egyháztámogatások két szempontból is kivételt képeznek, egyrészt papíralapú benyújtással zajlott, másrészt ebben a témában most zárult le a második kiírásunk” – jegyezte meg a megyei elöljáró. Hozzátette, voltak olyan rendezvények, amelyeket nem a pályázati rendszeren keresztül támogattak, ilyen volt a Siculus Fesztivál, a Míves Emberek Sokadalma, az Ezer székely leány napja, vagy a sport területéről a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub európai kupaszereplése és a Hargita Rali is.

A turizmusról elmondta, hogy az idei év is a belföldi turisták megcélzásáról szólt, hiszen a külföldi turizmus szinte teljesen leállt. „Külön örömöt jelent, hogy olyan vállalkozók is mellénk álltak, mint Kurkó Árpád, akinek köszönhetően a Hargita Gyöngye egy liternél nagyobb kiszerelésű ásványvizeire felkerülhetett a Visit Harghita logó, lehetővé téve így az országos szintű népszerűsítés egyedi formáját is” – vélekedett a megyei alelnök, külön kiemelve Răzvan Pascu turisztikai marketing szakemberrel való együttműködést, amely további népszerűsítési lehetőségeket jelentett a megye turisztikai kínálata számára.

2022 a gasztronómia éve lesz

Biró Barna Botond elmondta, hogy a jövő évet a turizmusban a gasztronómia évének dedikálják, kiemelve ezáltal a térség kulturális antropológiai környezetének kulináris élményeit. „Ezt az elképzelésünket segíti a helyi lakáséttermek kialakításának bátorítása és népszerűsítése, amely által a hagyományos receptek alapján készített, helyi termékekből összeállított családi konyhák adhatnak felejthetetlen élményt” – fogalmazott Bíró.

Megjegyezte, hogy gazdasági téren a Hargita Business Center Szakács Pál István menedzser vezetésével, illetve a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség, Péter Sándor aligazgató csatlakozásával komoly munkát végzett a vállalkozások segítése érdekében.

Fotó: Csedő Attila

Elhangzott, a vállalkozóknak való segítségnyújtás prioritás volt 2021-ben is. Idén először vidéken is sikerült vállalkozói fórumokat szervezniük, amelyeken több mint százötven vállalkozó vett részt. A megyei tanács két uniós pályázata már szerződéskötésre vár, ezek által Székelykeresztúron és Balánbányán vállalkozói inkubátorházak épülnek meg.

„Ezekkel a tevékenységeinkkel, plusz a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával kötött együttműködési megállapodás a fejlesztési ügynökségünkkel arra szolgál, hogy a vállalkozóinknak lehetőséget biztosítsunk a fejlődésre” – közölte Bíró Barna Botond példaként a Székelyudvarhelyi Őszi Vásár gazdasági kiállítást említve, amelynek idén Hargita Megye Tanácsa volt a főtámogatója.

A jövőről optimistán nyilatkozott a megyei alelnök, mondván, az udvarhelyszéki önkormányzatok felkészültek, sok a terv és az előttük álló lehetőségekből Udvarhelyszék hatékonyan fog a közösségi érdek mentén részesülni.

(A címlapkép illusztráció | Fotó: Pexels)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?