banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Udvarhelyszéken még nem volt olyan, hogy két minisztert és egy kormányfő-helyettest magyarul lehessen köszönteni

Pénteken Udvarhelyszéken folytatták kétnapos Hargita megyei munkalátogatásukat az RMDSZ miniszterei és Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes. A máréfalvi és udvarhelyi terepszemlék után Fenyéden találkoztak az udvarhelyiszéki települések polgármestereivel a politikusok.

A csütörtökön tett gyergyószéki és csíkszéki terepszemle után pénteken Udvarhelyszékre látogatott Cseke Attila fejlesztési, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter és Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes. A széki RMDSZ meghívására történt miniszteri vizit a székelykapuk falujában, Máréfalván kezdődött, ahol Kovács Imre polgármester mutatta be a központi támogatással megvalósuló tűzoltószertár terveit.

Fotók: Csedő AttilaSzékelyudvarhelyen az Orbán Balázs általános iskola sportterem építési munkálatait tekintették meg, a miniszteri küldöttséget Gálfi Árpád polgármester, Pálfi Kinga alpolgármester és Albert Sándor városmenedzser fogadta. A látogatás az Udvarhelyhez közeli Fenyéden ért véget, ahol a miniszterek az udvarhelyszéki polgármesterekkel egyeztettek. A találkozón részt vett minden településvezető, függetlenül attól, hogy milyen politikai színezetben nyert mandátumot.

A házigazda szerepét betöltő Bokor Botond fenyédi polgámester mérföldkőnek nevezte a magasrangú küldöttség látogatását, nemcsak Fenyéd község, de egész Udvarhelyszék számára, továbbá köszönetet mondott Kelemen Hunor szövetségi elnöknek, amiért a találkozó helyszínéül Fenyéd községet választotta.

Esély a térségi összefogásra

Udvarhelyszéken megvalósulni látszik a térségi összefogás, reális esély van arra, hogy a jövőben Székelyudvarhely és a környező községek együtt dolgozzanak egy jobb jövőért, erre Kelemen Hunor is lát már lehetőséget. „Arra kértem a kollégáimat, hogy keressék meg azokat a közös pontokat, ahol minden egyéb politikai érdeket és szempontot félretéve a régió érdekeit, céljait tudják követni. Jó hír, hogy el tudtak indulni ezen az úton” - fogalmazott a szövetségi elnök.

Arra a kérdésre, hogy Hargita megye kiemelkedő képviselete a jelenlegi kormányban (két miniszter és egy miniszterelnök-helyettes) nem-e kelt túlzott elvárásokat a megye lakosaiban, Kelemen Hunor megjegyezte, minisztereiket nem regionális alapon választják ki, ez csak egy szerencsés véletlen. Ráadásul a minisztereknek a saját szülőföldjükön kívül az egész erdélyi magyarságot képviselniük kell, a kormányban pedig az országos dolgokat kell megoldaniuk.

„Ilyenkor az elvárás egyértelműen sokkal nagyobb. Ennek úgy tudunk eleget tenni, hogyha a legjobb tudásunk szerint a térség ügyeit sajátos eszközeinkkel képviseljük. De erre is jó esélyt látok, hogy Székelyföld és Hargita megye is a következő években olyan beruházásokat kapjon, amelyek az itt élők életét jobbá, kiszámíthatóvá, biztonságosabbá teszi” - nyilatkozta a Maszolnak Kelemen.

A térségi összefogással kapcsolatosan Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester is optimistán nyilatkozott. „Az udvarhelyiek, udvarhelyszékiek már 30 éve várnak erre, örülök, hogy most már nyitottságot is látok ebben a kérdésben, és örvendetes, hogy most már nem csak mondjuk, hanem dolgozunk is azon, hogy meg tudjuk valósítani” - fogalmazott az udvarhelyi városvezető. Megjegyezte, Székelyudvarhely már tett előrelépéseket ebben a tekintetben, egy 20 éves víziót próbált megfogalmazni. „Mi a mozdony szerepét szeretnénk vállalni ebben, bár hangsúlyoznám: nem az a fontos, hogy ki van a szerelvény elején vagy végén, ha együtt tudunk haladni a jó irányba” - mondta Gálfi.

Közös érdek Székelyföld fejlesztése

Míg Románia legalább az uniós átlaghoz való felzárkózást célozta meg, addig Hargita megye legalább az országos átlag szintjére szeretne fejlődni. Arra a kérdésre, hogy bár a két feladat nem zárja ki egymást, szülhet-e ellentéteket a kormánykoalícióban, Cseke Attila fejlesztési miniszter elmondta, a feladatuk meggyőzni a koalíciós partnereket, és Románia többségét is, hogy a magyar közösség szülőföldjének fejlesztése az ország érdeke is. „A fejlesztést mi a megmaradásunk alapjainak továbbépítésével képzeljük el, az RMDSZ erre vállalkozott ebben a kormánykoalícióban” - válaszolt a Maszol kérdésére a miniszter. Megjegyezte, hogy ezt nagy kihívásnak tekintik, de nem hátrálnak meg, és ezt a kérdést nyíltan felvállalják. „Az ország többi adófizetőjéhez hasonlóan a székelyföldieket is megilleti a jog, hogy a beruházások ide is fókuszálódjanak. Ebben a kormányzásban azon fogunk dolgozni, hogy ez Hargita megyére és Udvarhelyszékre is érvényes legyen” - mondta Cseke Attila.

Udvarhelyszéki sajátosságok

Tánczos Barna személyében olyan személy került a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium élére, aki csíkszeredai születésű lévén tisztában van Hargita megye helyzetével, gondjaival, ennek ellenére az udvarhelyszéki polgármesterek beszámolóit hallgatva olyan problémákkal is szembesült, amelyekről nem sokat tudott.

„Én inkább úgy mondanám, hogy amelyekről semmit sem tudok. Ez az igazság, ne szépítsük a dolgokat, hisz legalább két olyan témával szembesültem, amelyekre nem is gondoltam, és nem is hallottam róluk. Itt Udvarhelyszéken mindig akadnak olyan témák, amelyek egy csíki embernek újdonságot jelentenek” -  hangsúlyozta Tánczos Barna, aki elárulta, hogy még fiatalon, Antal István parlamenti képviselő tanácsosaként szembesült az udvarhelyszéki sajátosságokkal, az itteni tanyavilágokkal, a kis települések – földrajzi értelemben vett – szétszórtságával. „Igen hasznosnak tartom az ilyen találkozókat, ahol konkrétan részletekről, témákról, problémákról tudunk beszélni, és köszönöm az itteni kollégáknak a meghívást” - fogalmazott a miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Sikeres akción vagyunk túl” - vélekedett Antal Lóránt udvarhelyszéki szenátor, annak a reményének adva hangot, hogy a jövőben lesznek még ilyen találkozók. „Udvarhelyszék életéből eddig hiányzott, hogy miniszterek rendszeresen ide jöjjenek, hogy elmondhassuk nekik a gondjainkat, és segítségükkel megoldásokat találjunk az eddig megoldatlan problémáinkra” - mondta a szenátor.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alenöke, az RMDSZ udvarhelyszéki elnöke történelmi eseménynek és mérföldkőnek nevezte a fenyédi találkozót. Mint mondta, az elmúlt harminc évben Udvarhelyszéken még nem volt olyan, hogy két minisztert és egy miniszterelnök-helyettest magyar nyelven lehessen köszönteni, tudva azt, hogy ők nemcsak értik, de érzik is az udvarhelyszéki, Hargita megyei emberek gondjait.

Ladányi László Zsolt udvarhelyszéki parlamenti képviselő a város és a vidék jó kapcsolatának fontosságát hangsúlyozta. „Úgy tűnik, most már megérett erre az idő, ez elhangzott ezen a találkozón is, amit külön köszönök minden udvarhelyszéki polgármesternek” - mondta Ladányi.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?