Közigazgatási reformot, infrastrukturális fejlesztést szorgalmaznak az udvarhelyszéki jelöltek

Nyílt beszélgetésre hívta az udvarhelyszéki parlamenti jelölteket csütörtökön a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ). Antal Lóránt szenátor-, illetve Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán képviselőjelölt terveikről, elképzeléseikről beszéltek és a jelenlévők kérdéseire is válaszoltak.

Parlamenti jelöltek az SZMVSZ-nél – Kik ők és mit akarnak címmel nyílt fórumot szervezett a több mint 140 udvarhelyszéki vállalkozót tömörítő érdekvédelmi szervezet. A találkozóra meghívták a decemberi parlamenti választások azon udvarhelyszéki jelöltjeit, akik a megyei listán bejutó helyet foglalnak el.

A parlamenti küszöb elérése esetén az RMDSZ két szenátort és öt képviselőt küldhet Hargita megyéből a parlamentbe. A meghívásnak mindhárman eleget tettek: Antal Lóránt a megyei szenátori jelöltlista második, illetve Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán a képviselőjelölt-listájának negyedik és ötödik helyezettje.

A házigazda részéről Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök köszöntötte a jelölteket, akik bemutatkozásuk után célkitűzéseiket, terveiket ismertették.

Antal Lóránt szenátorjelölt elmondta, három területen szeretne hangsúlyozottan tevékenykedni. Az első a földgázhálózatok bővítése, mivel Udvarhelyszék 126 településéből csak 26-ban vezették a földgázt. A második a villamoshálózatok modernizálása, ugyanis Udvarhelyszék községeiben, de Székelyudvarhely egyes részein még ma is gondokat okoz a folytonos áramingadozás. Harmadikként a városi terelőutak megépítését segítené, ugyanis ha ezek kérdését helyi hatáskörbe helyezik, lehetőséget teremtenek arra, hogy a városok pályázhassanak és külső, például uniós pénzforrásokat is lehívhassanak ezek megépítésére.

„Térségünk fejlesztéséhez nagy szükség van a bürokrácia csökkentésére, amit csakis a közigazgatás reformjával lehet elérni, legyen szó akár a helyi vagy a központi közigazgatásról. Ez az egyik biztos témakör, amellyel szeretnék foglalkozni” – mondta Ladányi László Zsolt megjegyezve, hogy a tavaly megjelent közigazgatási kódexnek sok a hiányossága, hatályba lépése után pedig kiderült, hogy több rendelkezését is újra kell gondolni.

Az RMDSZ listáján bejutó helyet kapott EMSZ-es Zakariás Zoltán a romániai egészségügyi rendszer hatékonyabbá tételéért szeretne dolgozni.

„Az egészségügyi ellátásnak és hálózatnak eléggé sok hiányosságára derült fény a járványhelyzettel, olyan gondokról van szó, amelyek úgymond „békeidőben” talán hosszú ideig rejtve maradtak volna” – magyarázta Zakariás megjegyezve, hogy munkájában jelentős támaszt jelent orvosi végzettsége és egészségügyi intézményvezetői tapasztalata.

Elképzelései ismertetése után a parlamenti jelöltek a jelenlévők kérdéseire is válaszoltak. A fórum teljes anyaga itt tekinthető meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?