Szilágy megyei RMDSZ: a restitúciós módszerek kísértetiesen hasonlítanak az államosításhoz

Meglepő és elfogadhatatlan a zilahi ügyészség által indított eljárás Csűry István és Kató Béla református püspök ellen, amely érvényes bírósági döntés hiányában megalázza és meghurcolja egyházi vezetőket – írja hétfőn kiadott közleményében az RMDSZ Szilágy megyei szervezete.

Meglátásuk szerint a két püspök elleni eljárással a hatóságoknak semmiképp sem az ingatlan mihamarabbi visszaszolgáltassa a célja, hanem az ügy további halasztása.

Amint arról korábban beszámoltunk: a zilahi ügyészség büntetőeljárást kezdeményezett Csűry István királyhágómelléki püspök és Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke ellen az egykori zilahi Wesselényi kollégium épületének visszaszolgáltatása ügyében. Az ügyészség hivatalból indított eljárásában a két egyházi elöljárót okirat-hamisítással, csúszópénz adásával és hamisított okirattal való visszaélés gyanújával idézték be a zilahi ügyészségre.

Mint megjegyzik, a jelenleg érvényben lévő törvények értelmében a Királyhágómelléki Református Egyházkerület 2003-ban benyújtotta kérelmét a Zilahi Református Wesselényi Kollégium tulajdonjogának visszaállítására, megalapozva ezt a megfelelő dokumentumokkal. Közel két évtizedes mulasztás, a szabályok be nem tartása után az egyházkerület szintén törvényes keretek között folyamodott a bírósághoz.

„Köztudott, hogy a református egyház évszázadok óta működtet felekezeti oktatást, és hogy a Zilahi Református Wesselényi Kollégium épülete az egyház tulajdona volt. Ezt bizonyítják az államosítást elrendelő dokumentumok is, ezért elvárjuk, hogy a református egyház igénylésének törvényes elbírálásban legyen része, és mihamarabb megoldódjon a közel két évtizede visszaszolgáltatásra váró egykori egyházi tulajdonok ügye. Úgy látjuk, hogy sajnálatos módon a restitúciós módszerek kísértetiesen hasonlítanak az államosítási módszerekhez” – fejti ki a megyei szervezet a közleményében.

Végezetül hozzáteszik, hogy a Szilágy megyei RMDSZ szorgalmazza, egyetért és támogatja – úgy ahogy eddig is tette – a mindennemű egyházi vagyonok visszaszolgáltatását.

(Címlapkép: Szilágy megyei RMDSZ)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?