Kelemen Hunor: buta vádakkal illetik a református püspököket, nem lesz hosszú életű az ügy

Az igazságszolgáltatásnak az lenne az elsődleges feladata, hogy visszaadja a jogos tulajdonosoknak az elrabolt javait, nem pedig az, hogy „holmi buta vádakkal” illesse Csűry István és Kató Béla református püspököt – mondta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, RMDSZ-elnök az Erdélyi Magyar Televíziónak tett nyilatkozatában.

Amint arról korábban beszámoltunk: a zilahi ügyészség büntetőeljárást kezdeményezett Csűry István királyhágómelléki püspök és Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke ellen az egykori zilahi Wesselényi kollégium épületének visszaszolgáltatása ügyében. Az ügyészség hivatalból indított eljárásában a két egyházi elöljárót okirat-hamisítással, csúszópénz adásával és hamisított okirattal való visszaélés gyanújával idézték be a zilahi ügyészségre.

Kelemen Hunor szerint az ügység vádjai teljesen elfogadhatatlanok és felháborítóak, éppen ezért ez az ügy nem lesz hosszú életű. A miniszterelnök-helyettes kifejtette: az igazságszolgáltatás nem követelhet olyan okiratot, amellyel a királyhágómelléki püspökök nem rendelkeztek, hiszen 1911-ben még nem létezett ez az egyházkerület. Hozzátette: ezek „holmi buta vádak”, az igazság győzni fog, és az épület visszakerül jogos tulajdonosához.  

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület 2003-ban igényelte vissza a zilahi Wesselényi kollégiumot, amelyet a kommunista hatalom 1948-ban államosított. A restitúciós bizottság azonban elutasította az iskolaépület visszaszolgáltatását, a határozatot az egyházkerület megtámadta a Kolozsvári Táblabíróságon, de első fokon elveszítette a pert. Fellebbezését a legfelsőbb bíróság tárgyalta. A Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék elfogadta az egyház fellebbezését, és az igényt „mintegy elismerve" hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és az ügyet visszaküldte újratárgyalásra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?