banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Újraszentelték a sepsiszentgyörgyi református vártemplom felújított épületegyüttesét

Fotó: Kiss GáborÚjra régi fényében ragyog Sepsiszentgyörgy egyik legrégebbi épülete, nem mementóként a régmúlt időknek, hanem hasznára és javára a jelen és a jövő magyarságának, állapította meg Potápi Árpád János a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára a református vártemplom vasárnapi megszentelésén.

Sepsiszentgyörgy egyetlen középkori műemlék épületét, a református vártemplomot és a körülötte lévő épület együttest – várfalat, bástyát, az egykori német iskola épületét, tornyot, ravatalt – felújították és közösségi házat, parókiát építettek a magyar kormány, a sepsiszentgyörgyi és a háromszéki önkormányzatok támogatásával.

A református vártemplom felújítási munkálatainak befejeztével vasárnap hálaadó Istentisztelet keretében szentelték meg az épületet, az eseményen jelen volt Potápi Árpád János a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, illetve több háromszéki politikus.

Az esemény kezdetén, annak jeleként, hogy a jövőnek újították fel a templomot, három kisgyereket kereszteltek meg. 

Fotó: Kiss Gábor

Ezt követően Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében rámutatott: csodaszámba ment ami velünk, erdélyi magyarokkal, az elmúlt 10 esztendőben az anyaország támogatásával történt. „Ha el is gáncsolták a mi hazai terveinket – utalt a püspök a vártemplom restaurálására megnyert majd a hazai hatóságok által elgáncsolt európai uniós projektre – meghallgatásra találtunk az anyaországban”. Kató Béla emlékeztetett, hogy a sepsiszentgyörgyi református vártemplom csak egy abból a 400-ból, amely magyarországi támogatással újul meg. „Európának üzenjük, hogy mi megőrizzük a gótikát, az orgonaszót, a szellemi terméket amit 2000 év alatt létrehozott a zsidó-keresztény kultúra. Megőrizzük nyelvünket, kultúránkat és hitünket” – összegzett a református püspök. A hálaadó istentiszteleten beszédet mondott Incze Zsolt esperes, illetve a református vártemplom mindhárom lelkésze - Dénes Előd, Bucsi Zsolt Tamás és Dénes Katinka - és Kanyó Albert gondnok.

A közösség teljesítménye abban mérhető, mennyit tud a következő nemzedékeknek átadni

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár ünnepi beszédében felidézte, hogy a vártemplom renoválása során a templomtorony szerkezetében talált 1828-as emlékirat is arról tanúskodik, hogy akkoriban is széleskörű összefogás kellett a pusztító földrengésben megrongált épület helyreállításához. Hangsúlyozta: most is sok mindenki közös összefogására volt szükség a vártemplom újjáépítéséhez, így a gyülekezet és a mesteremberek munkája, valamint az Erdélyi Református Egyházkerület, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa és a magyar kormány együttműködésének eredménye, hogy a város egyik legrégebbi épülete újra régi fényében ragyog, nem mementóként a régmúlt időknek, hanem hasznára és javára a jelen és a jövő magyarságának.

Fotó: Kiss GáborPotápi Árpád János rámutatott: a közösség teljesítménye abban mérhető, mennyit tud a következő nemzedéknek átadni, megtartani, megújítani és felépíteni. A nemzetpolitikai államtitkár emlékeztetett, hogy a magyar kormány idén a nemzeti újrakezdés évét hirdette meg és ebben a programban új elemekkel egészítette ki az eddigi támogatásokat. Idén egységes keretben zajlik az oktatás, a kultúra, az egyházak, a sport, az ifjúság, a cserkészet, a közösségépítés és a diaszpóra támogatása. „Hiszünk a magyar közösségek megújulásban, abban hogy minden magyar számára a szülőföldön tudjuk biztosítani a megmaradás és gyarapodás feltételeit. Mindig számíthatnak ránk, mi is számítunk Önökre” - fogalmazta meg Potápi Árpád János.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester beszédében kifejtette: „Ahogyan mi az elődeinket, a mi hétköznapjainkat és ünnepeinket is mérlegre teszik az utánunk következők. Akkor derül ki igazán, hogy erőnk, tenni akarásunk, összefogásunk elég volt-e.” A sepsiszentgyörgyi elöljáró hangsúlyozta: nem tudni, mit kell kiállnunk a következő évszázadokban, de ma hitünkről és élni akarásunkról tettünk tanúbizonyságot azáltal, hogy a református vártemplomot - a város egyetlen megmaradt középkori, legértékesebb és legfestőibb épületét - továbbörökítjük a következő nemzedékeknek”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?