Romániai Patriot Ukrajnának: agresszívabbá válhatnak az orosz lépések 

Azzal, hogy európai országok, köztük Románia is, több százmilliós, milliárdos értékű fegyvereket szállítanak Ukrajna számára, a fenyegetettség sokszorosára nő, mivel Oroszország lépései is agresszívebbé válnak - mondta a Maszolnak Kozma Klementina. A biztonságpolitikai szakértő megemlítette: Romániában több kiemelt fontosságú katonai bázis is van, amelyek potenciális célpontok lehetnek egy esetleges fegyveres támadás esetén. 

A legfőbb védelmi tanács döntése alapján Románia átad egy Patriot rendszert Ukrajnának, holott ezt korábban a hadsereg vezetése ellenezte. Mit jelent egy ilyen döntés, mi áll mögötte? - kérdeztük Kozma Klementinát, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének kutatóját.

A biztonságpolitikai szakértő szerint a döntés feltehetőleg azt követően született meg, hogy Klaus Iohannis államfő Washingtonba látogatott és egyeztetett Joe Bidennel. Mint mondta, a jelenlegi washingtoni adminisztráció feltehetőleg még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt megpróbál minél több szövetségest arra buzdítani arra, hogy támogassa Ukrajnát az Oroszországgal szembeni háborúban. 

Románia számára azonban egy ilyen elhatározás meglehetősen magas költségekkel jár. Annak a négy darab Patriot föld-levegő rakétarendszernek a beszerzése, melyet Románia vásárolt az Egyesült Államoktól, szerződéses ár szerint 4 milliárd dollár. Ezekből kettő érkezett meg ezidáig Románia területére és ebből most úgy ajánlott fel egyet Ukrajnának Bukarest, hogy még nem lehet pontosan tudni, hogy mit fog cserébe kapni Románia” - mondta Kozma Klementina.  

Még nem lehet pontosan tudni, hogy mit fog a Patriotért cserébe kapni Románia Fotó: a Defense Romania Facebook oldala

Megkérdeztük a szakértőt, mennyiben növeli Romániai fenyegetettségét egy ilyen lépés. Mint fogalmazott, a fegyverkezés fokozása és a béketárgyalások latolgatásának hiánya nem a háború mielőbbi rendezését szolgálja. Azzal, hogy több százmilliós, milliárdos értékű fegyvereket szállítanak Ukrajna számára, köztük Románia is, a fenyegetés sokszorosára nő, mivel Oroszország lépései is agresszívebbé válnak” - hangsúlyozta a kutató. 

Arra emlékeztetett, hogy az elmúlt hetekben mindkét oldalon többször felmerült taktikai nukleáris fegyverek lehetséges alkalmazása. „Úgy tűnik sok szakértő és politikus ezt egyelőre nem veszi komolyan, pedig ez a kérdés pont nem az, amivel csak úgy dobálózni érdemes. Ráadásul Romániában több kiemelt fontosságú katonai bázis is van, amelyek potenciális célpontok lehetnek egy esetleges fegyveres támadás esetén” - mondta Kozma Klementina.  

A legfőbb védelmi tanács csütörtöki ülésén Iohannis bejelentette, hogy visszalép a NATO-főtitkári jelöltségtől, s Románia is a holland Mark Ruttét támogatja. Azon kérdésünkre, hogy a román elnök kudarcaként értelmezhető-e ez a lépés, a biztonsági szakértő úgy vélte, nem csak az államfő kudarca ez, hanem Közép- és Kelet-Európa kudarca is. 

Iohannis önkéntes jelentkezése a NATO-főtitkári pozícióra nem egyezett az eddigi választási eljárással Fotó: Klaus Iohannis Facebook oldala

Adta volna magát a lehetőség, hogy a jelenlegi világpolitikai helyzetben egy olyan NATO főtitkárt válasszon a szövetség, aki az 1990 után csatlakozók köréből kerül ki. Meglehet, Iohannis önkéntes jelentkezése a pozícióra nem egyezik a NATO főtitkár választási eljárásával, ettől függetlenül nem volt földtől elrugaszkodott az elképzelése, hiszen mind Ukrajna helyzete, mind pedig a Közel-Keleti konfliktusok nagyobb nyomást helyeznek Európa keleti részére. Emellett Románia már csatlakozása előtt is, de azt követően egyértelműen az egyik legkooperatívabb tagállama a NATO-nak” - fogalmazott Kozma Klementina.

A Mark Rutte várható NATO-főtitkári tevékenységét firtató kérdésünkre a biztonságpolitikai szakértő a holland politikussal kapcsolatos kételyekre hívta fel a figyelmet. „Miniszterelnöki tisztsége alatt többször tett olyan kijelentéseket, melyek politikai értelemben is nárcisztikusnak nevezhető” - mondta a kutató. Emlékeztetett rá: Magyarországgal kapcsolatban például az a korábbi felvetése, hogy ki kell zárni az Európai Unióból, vagy hogy térdre kell kényszeríteni az országot, sokáig komoly ellenállást váltott ki a magyar fél részéről. 

Ugyanakkor egyesek úgy vélik, hogy Rutte tapasztalt politikus, aki a konfliktusok ellenére is megtudja találni a közös hangot tárgyalófeleivel. Még a volt amerikai elnök Donald Trump is pozitívan nyilatkozott róla korábban” - mondta Kozma Klementina.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?