FRISSÍTVE: Előzetes letartóztatás alá helyezték a kenőpénz elfogadásán ért megyei tanácselnököt

Huszonnégy órára őrizetbe vették szombat reggel Dumitru Buzatut, akik péntek este értek tetten, amint 1,25 millió lej kenőpénzt vett át. A Vaslui Megyei Tanács elnökének otthonában péntekről szombatra virradóan tartottak házkutatást, majd bekísérték kihallgatásra. FRISSÍTÉS: A politikust kizárták a Szociáldemokrata Pártból (PSD). Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) egy szakértőt is őrizetbe vett az ügyben. Buzatut szombat este előzetes letartóztatás alá helyezték. 

Dumitru Buzatu | Fotó: Vaslui Megye Tanácsa/Facebook

Mint beszámoltunk róla: az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) péntek este csapott le a 68 éves politikusra, aki 250 ezer euró értékű kenőpénzt vett át azért, hogy egy a megyei tanács költségvetéséből finanszírozott útjavításra vonatkozó szerződést megítéljen egy vállalkozónak. Az üzletember viszont korábban feljelentette, amiért pénzt kért tőle, így megjelölt bankjegyeket adott át neki egy étteremben. A nyomozók az autója csomagtartójában találták a pénzt, minek után házkutatást is tartottak nála, majd bekísérték kihallgatásra. 

Szombaton hajnalban rendelték el a 24 órára szóló őrizetbe vételét és úgy tudni, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) a nap folyamán dönt majd a kizárásáról. Ő egyébként a PSD egyik leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője, már évek óta áll a Vaslui megyei önkormányzat élén, a párt helyi szervezetét is ő vezeti, korábban több ciklusban volt parlamenti képviselő.

A DNA közben egy közleményt is kiadott, amely alapján Buzatu 30 napra szóló, előzetes letartóztatás alá helyezését kérik.

Buzatut kizárták a PSD-ből, fia lemondott államtitkári tisztségéről

Ahogyan arra számítani lehetett, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szombati rendkívüli ülésén kizárta a pártból Dumitru Buzatut. Marcel Ciolacu kormányfő, a PSD elnökének bejelentése alapján a megyei tanácselnök pártból való kizárása nyomán Dragoș Beneát bízták meg ideiglenesen a Vaslui megyei szervezetük irányításával. Lemondott ugyanakkor államtitkári tisztségéről Tudor Buzatu, Dumitru Buzatu fia, míg Gabriela Crețu, Buzatu volt feleségének párttagságát felfüggesztették.

Ciolacu elismerte, hogy ez a korrupciós botrány rosszul hat a PSD megítélésére, de szerinte helyesen jártak el az ügyben. „Minden döntést egyhangú szavazással hoztunk meg” – mondta.

Buzatu ellen megindult a bűnvádi eljárás. Ügyészségi források alapján egy kolozsvári vállalkozó volt az, aki még februárban feljelentette, amiért kenőpénzt kért az útjavítási szerződés odaítéléséért. Az 1,25 millió lej, amit Buzatu kért, a beruházás összértékének a tíz százalékát tette ki.

Egy szakértőt is őrizetbe vett a DNA

Az ügyben szombaton egy szakértőt is őrizetbe vett a DNA. Délutáni közleményük alapján kenőpénz elfogadásával és befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják.

A vádhatóság tájékoztatása szerint a Vaslui megyei tanács 2019-ben szerződést kötött egy megyei út korszerűsítésére. A beruházást uniós támogatásból finanszírozták. Két évvel később a munkálatok 80 százaléka már elkészült, de nézeteltérés alakult ki Dumitru Buzatu és a kivitelező vállalat képviselője között a számlák kifizetése kapcsán. Mintegy 3 millió euróról vold szó, és egyben a kenőpénz összegét érintően is vita adódott kettejük között. Emiatt a Vaslui megyei tanács megbízott egy céget, hogy készítsen szakértői jelentést az elvégzett munkálatokról. A szakjelentésben szereplő adatok nem feleltek meg a valóságnak, annak elkészülte után pedig 2022. június 22-én és a 2023 január 7. és 15. között az azt készítő szakértő 714 ezer lejt kért a vállalkozótól, hogy egy számára kedvező véleményezést fogalmazzon meg a megyei tanács felé és így az köteles legyen kifizetni a beruházásért járó pénzt. A szakértő azt is felajánlotta, hogy az ügy pozitív elbírálása érdekében közbenjár a megyei tanács döntéshozóinál.

A DNA jelentése alapján a jelentést készítő személy 2023. március másodikán és április 27-án megkapta a kért összeget és ígéretéhez hűen a vállalkozó számára pozitív jelentést nyújtott be, amit a tanács, köztük Buzatu elfogadott. A hatóságok vasárnap fogják kérni a gyanúsított 30 napra szóló előzetes letartóztatását.

Előzetes letartóztatás alá helyezték Buzatut

Dumitru Buzatu harminc napra szóló előzetes letartóztatását szombaton kérte a DNA, a vaslui-i törvényszék pedig este jóváhagyta. Daniel Onofrei, a megye prefektusa ugyanakkor bejelentette, hogy jövő hét elején felfüggeszti Buzatut a tanácselnöki tisztségéből.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?