Nagy-korrupció: tetten érték péntek este a megyei tanácselnököt, amikor átvett 1,2 millió lej kenőpénzt

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) őrizetbe vette pénteken Vaslui Megye Tanácsának elnökét. Dumitru Buzatu éppen átvett 1,25 millió lejt, amikor lecsapott a vádhatóság.

Információk szerint, a tanácselnök 1,25 millió lejt kért egy szerződés odaítéléséért, melynek értéke a csúszópénz tízszerese. Valószínű a megyei tanács költségvetéséből finanszírozott szerződésre kérte a megvesztegetést. A szociáldemokrata politikus különben a párt egyik leghosszabb ideje hivatalban levő vezetője, már évek óta áll a Vaslui megyei önkormányzat élén, a párt helyi szervezetét is ő vezeti, korábban több ciklusban volt parlamenti képviselő.

Dumitru Buzatu | Fotó: Madalin Bularda Facebook oldala

A korrupciós ügy felgöngyölítése folyamatban van, elemzők szerint rég nem értek tetten ilyen „nehézsúlyú” politikust, ilyen nagy összegű megvesztegetés elfogadása közben. Források szerint Buzatu pénteken este egy étteremben találkozott az üzletemberrel, aki korábban feljelentette, amiért pénzt kért tőle. A vállalkozó átadta a megjelölt bankjegyeket, és a nyomozók lecsaptak. A pénzt egy étteremben vette át a megyei tanácselnök, és az autója csomagtartójában találták meg az ügyészek. 
Buzatut a korrupcióellenes ügyészség Iaşi megyei székhelyén fogják kihallgatni.

A korrupciós ügy felgöngyölítése folyamatban van, elemzők szerint rég nem értek tetten ilyen „nehézsúlyú” politikust, ilyen nagy összegű megvesztegetés elfogadása közben.

Javasolni fogja, hogy Dumitru Buzatu-t zárják ki a Szociáldemokrata Pártból (PSD), reagált Marcel Ciolacu, a párt országos elnöke, aki a televíziós hírekből értesült a tettenérésről.

Mindig is azt mondtam, hogy mandátumom alatt a korrupcióval szembeni tolerancia NULLA! És aki ezt nem érti meg, annak nincs helye a PSD-ben!" – mondta Ciolacu.

Szombaton összehívják a párt országos tanácsát, és javasolni fogják Buzatu kizárását, erősítette meg Lucian Romașcanu a PSD szóvivője. Arra a kérdésre, hogy ez a botrány hatással lesz-e a PSD-re, a szociáldemokraták szóvivője azt is elmondta, hogy „nem tesz jót nekünk, ez nyilvánvaló, de az ellenőrző szervek teszik a dolgukat. Buzatu úr butaságot és bűncselekményt követett el, amit a nyomozó szervek bebizonyítottak, ezen nincs mit tovább kommentálni".

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?