Kirúgta a BBTE a csúszópénz elfogadásakor tetten ért tanárát

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) csütörtökön elbocsájtotta Cristian Rudolf adjunktust, a Resicabányai Kihelyezett Tagozat oktatóját, akit február 21-én csúszópénz átvételekor értek tetten – közölte az egyetem vezetősége.

A DNA időközben vádat emelt a tanár ellen | Illusztráció: a DNA Facebook-oldalaA BBTE sajtóközleménye szerint a vád alá helyezett tanár munkaszerződését felbontották, és kizárták az egyetem közösségéből „az etika, a feddhetetlenség és a tudományos jó gyakorlatok megsértése miatt”. Emlékeztettek: az egyetem rektora döntése már február 22-én, az első vádak felmerülésekor felfüggesztette Cristian Rudolf mindenféle akadémiai tevékenységét az egyetem keretén belül. Az intézmény belső vizsgálatokat folytat az ügyben – tették hozzá.

Több mint egy hónappal ezelőtt beszámoltunk róla, hogy Rudolf Cristian egyetemi tanárt tetten érték, amint 50 ezer lejt vett át egy diákjától, akinek a pénzért cserébe a doktori cím megszerzésének megkönnyítését ígérte. A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) akkori közleménye szerint a tanár, aki a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karon tanított, 25 diákjától kért pénzt azért, hogy átengedje őket a vizsgán, illetve segítséget nyújtson a doktori cím megszerzésében. Különböző tarifákkal dolgozott: a minimális átmenő jegyért például 600 eurót, a legmagasabb osztályzatért 1200 eurót kért. A doktori disszertáció 50 ezer lejbe került nála.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?