Újabb vádakkal állítják bíróság elé a PSD volt kincstárnokát, aki beismerte tettét

Beismerte tettét és vádalkut kötött az ügyészekkel Mircea Drăghici, a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt kincstárnoka, egykori parlamenti képviselő, aki ellen sikkasztás és a párttámogatásként nyújtott összegeknek az eredetitől eltérő célokra való felhasználása miatt indított bűnvádi eljárást az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Mircea Drăghici sajátjaként kezelte a pártpénzt | Fotó: AgerpresDrăghici jelenleg is börtönbüntetését tölti, ugyanis ehhez hasonló bűncselekményekért tavaly már jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélték.

A DNA közölte: a vádalkuban foglaltak alapján Mircea Drăghici 2017. április 10. és 2018. május 22. között a PSD kincstárnokaként 550 522 lejt használt fel a párt pénzéből saját és más személyek egzotikus országokba való utazására. Ebből az összegből 231 040 lej az Állandó Választási Hatóság által kifizetett pártfinanszírozásból származott.

Drăghici ügyvédei jelenlétében beismerte tettét, és elfogadta az ügyészek által javasolt büntetést, azaz hat év letöltendő szabadságvesztést, valamint további három éven át a közfunkciók betöltésétől és annak a munkakörnek a gyakorlásától való eltiltást, amelyet a bűncselekmény elkövetésekor betöltött (politikai párt kincstárnoka). A vádiratot és a vádalkut tartalmazó iratcsomót az ügyészség a bukaresti törvényszék elé terjesztette.

Tavaly július elsején Drăghici ellen már született egy jogerős ítélet a párttámogatásként nyújtott összegeknek az eredetitől eltérő célokra való felhasználása és sikkasztás miatt. Ennek értelmében Mircea Drăghici négy év szabadságvesztést kapott a párttámogatásként nyújtott összegeknek az eredetitől eltérő célokra való felhasználása és három évet sikkasztás miatt. A két büntetést összevonták, így öt év börtönbüntetést szabott ki rá a bírói testület.

Kapcsolódók

Kimaradt?