Jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a PSD volt kincstárnokát

Sikkasztás miatt jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a legfelsőbb bíróság a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt kincstárnokát, Mircea Drăghici-t.

Az öttagú bírói testület elutasította mind a vádlott, mind a korrupcióellenes ügyészség (DNA) fellebbezését, és fenntartotta a háromtagú testület által 2020 októberében kimondott első fokú ítéletet.

Ennek értelmében Mircea Drăghici négy év szabadságvesztést kapott a párttámogatásként nyújtott összegeknek az eredetitől eltérő célokra való felhasználása és három évet sikkasztás miatt. A két büntetést összevonták, így öt év börtönbüntetést szabott ki rá a bírói testület. A szabadságvesztés mellett három évre megvonták tőle a köztisztség betöltésének, illetve a bűncselekmény elkövetéséhez felhasznált szakma gyakorlásának jogát.

Az ítélet értelmében ugyanakkor elkoboznak Mircea Drăghici-tól 19 ezer eurót.Mircea Drăghici | Fotó: Agerpres

A DNA 2019. július 25-én emelt vádat a PSD volt kincstárnoka ellen. A vádirat szerint Mircea Drăghici 2018. február 15. és június 11. között egy saját ingatlan vásárlására használt fel 380 ezer eurót a párt által az Állandó Választási Hatóságtól (AEP) kapott támogatásból, amelyet az alakulat kincstárnokaként ő kezelt. Az ingatlan árának kétharmadát törlesztette ebből az összegből, és egy fiktív bérleti szerződéssel próbálta azt a látszatot kelteni, hogy az összeget bérleti díjként a párt fizeti.

A vádhatóság szerint Mircea Drăghici 2018 februárjában egy családtagjával együtt megállapodott egy 500 ezer eurót érő ingatlan tulajdonosával, hogy megvásárolja azt úgy, hogy részben a párt által felvett támogatásból, részben saját forrásokból fizeti ki. Az épület tulajdonosa és a gyanúsított, illetve családtagja közötti elővásárlási szerződés 2018. február 15-én jött létre, és ugyanezen a napon a párt bérleti szerződést kötött az épületre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az ügyészek szerint a bérleti szerződést 2018. március 1-jétől kezdődően 10 évre kötötték, 2029. március 1-jéig, a bérleti díj összege pedig 380 ezer euró volt, amelyet 18 hónap alatt kellett kifizetni. A valóságban azonban a szerződés teljes értékét öt hónap alatt kifizették a politikai pártok tevékenységének finanszírozásáról szóló, 2006/334-es törvény alapján nyújtott támogatásból – állítja a DNA. Miután az Állandó Választási Hatóság vizsgálódni kezdett a támogatás felhasználásáról, a bérleti szerződést és az elővásárlási szerződést is felmondták, a bérleti díjként és a lakás áraként kifizetett összegeket pedig visszavonták.

Emellett az ügyészek szerint 2017 júliusában Mircea Drăghici egyik családtagja megvásárolt a párttól egy több mint 300 ezer lejt érő luxusgépkocsit, de nem fizette ki azt, csak egy évvel később, 2018 augusztusában utalták az autó vételárát.

Kapcsolódók

Kimaradt?