Hatósági felügyelet alá helyezik a kenőpénz elfogadásán tetten ért bukaresti egyetemi tanárt

A bukaresti törvényszék pénteken elutasította a korrupcióellenes ügyészeknek a csütörtökön kenőpénz átvétele közben tettenért Cristian Florian Dinca előzetes letartóztatására vonatkozó kérését, így a Bukaresti Műszaki Egyetem oktatója szabadlábon, hatósági felügyelet alatt védekezhet.

Az egyetemi professzort őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség (DNA), miután csütörtökön tetten érték az ügyészek 6000 lej kenőpénz átvétele közben.

A DNA pénteki közleménye szerint folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt indult büntetőeljárás az egyetemi tanár ellen, aki a felsőoktatási intézmény energiatermelési és -felhasználási főosztályát is vezeti.

Fotó: Agerpres

Az ügyészek szerint Cristian-Florian Dincă 2020 augusztusa és 2023 februárja között összesen 153 470 lejt kért és kapott egy személytől (aki tanú az ügyben), hogy ellássa a feladatait az egyetem öt uniós finanszírozású projektjének felelőseként. Ez a pénz mintegy a fele volt az összegnek, amelyet az ügy tanúja fizetésként kapott a projektek keretében alkalmazott személyként.

Előzetes megállapodásuknak megfelelően csütörtökön Cristian-Florian Dincának át kellett volna vennie a tanútól az utóbbi februári fizetéséből neki „járó” 6000 lejt. Ekkor érték tetten az ügyészek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?