banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Őrizetbe vették a gyanú szerint csúszópénzt kérő aradi és temesvári útügyi hivatalnokokat

Huszonnégy órára őrizetbe vettek nyolc Arad, Temes és Krassó-Szörény megyei személyt, köztük befolyásos szociáldemokrata párti (PSD) politikusokat, volt vagy jelenlegi közintézmény-vezetőket, akiket azzal gyanúsítanak, hogy csúszópénzért cserébe meghamisították a Magyarországra és más nyugat-európai országba tartó szállítmányozó cégek kamionjainak tengelyterhelési adatait, vagyis a mérlegelés után nem a reális súlyt, hanem annál kevesebbet írtak be.

Mint arról beszámoltunk, a korrupcióellenes ügyészég hétfőn hallgatta ki többek között Dorel Căprar Arad megyei PSD-elnököt és parlamenti képviselőt, valamint Ioan Chisăliţa szenátort és Florin Tripa képviselőt, és házkutatást tartott a PSD Arad megyei szervezetének székházában is.

A három politikust végül elengedték.

Bekísérték Cristian Ispravnicot, a Temesvári Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság (DRDP) aradi illetőségű igazgatóját, megyei önkormányzati képviselőt, Cristian Horgeát, a nemrégiben menesztett Florentina Horgea Arad megyei prefektus férjét, a nagylaki autópálya-határátkelő teherforgalmi mérlegállomásának a vezetőjét, Mircea Lucaciut, a DRDP gazdasági osztályvezetőjét és egy bizonyos Alin Băiţant.

Rajtuk kívül kihallgatták Elisabeta Miuțescu aradi étteremtulajdonost, a DRDP alkalmazottját, aki korábban érintett volt az AC/DC-botrányban is (az együttes bukaresti koncertjére a felszereléseket szállító harminc kamion vámolása alkalmával kért csúszópénzt), és akinél a házkutatás során egy engedély nélkül tartott gumilövedékes pisztolyt is találtak.

Mirel Pascu volt boksánbányai polgármestert, a DRDP jogi osztályának vezetőjét is meggyanúsították, aki egyébként érintett a minap Krassó-Szörény megyében kirobbant fegyverviselési engedélyek kibocsátása körüli korrupciós botrányban is.

Anca Stoenescu volt Arad megyei főtanfelügyelő kihallgatása az ügyben kissé meglepő, őt ugyanis azzal gyanúsítják, hogy visszaélést követett el korábban, egy volt tanfelügyelő elbocsátásakor, és a DNA nem tisztázta, hogy mi szerepe lehetett a szállításügyi botrányban.

A fenti nyolc személyt Bukarestbe szállították a hétfőről keddre virradó éjszaka, és kedden kérni fogják a 30 napos előzetes letartóztatásukat. A gyanú szerint a temesvári regionális út- és hídügyi igazgatóság tisztségviselői csúszópénzt kértek a nagylaki határátkelőnél azoktól a kamionosoktól, akiknek a járművénél eltérést észleltek a helyszíni mérés adatai, illetve a fuvarlevélben feltüntetett adatok között. Az ügyészek szerint szállítmányonként 100 euróig terjedő összeget kértek azért, hogy szemet hunyjanak e fölött, a pénz pedig a felettesekhez vándorolt.

A DNA közleménye szerint 2016 és 2019 között követték el a korrupciós bűncselekményeket.

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?