Az elnök és a kormányfő is üzent a korrupcióellenes küzdelem vilgánapján

Klaus Johannis államfő és Ludovic Orban miniszterelnök is a megvesztegetés elleni harc folytatására tett ígéretet a korrupció elleni küzdelem világnapján.

A korrupció gyengíti az államot, az ország intézményeit, és a társadalom visszafejlődését eredményezi – hangsúlyozta üzenetében Klaus Johannis. Az államfő rámutatott: a korrupció aláássa a demokráciát és a jogállamot, az emberi jogok lábbal tiprásához vezet, fenntartja a szervezett bűnözést, torzítja a piacokat és csökkenti az állampolgárok életminőségét.

„A korrupció a legsérülékenyebb társadalmi kategóriákat érinti, egy ördögi kör fogságában tartja a szegény közösségeket, fékezi a fejlődést, és csökkenti az állam ama képességét, hogy a legjobb szolgáltatásokat nyújtsa azoknak, akiket szolgálnia kell" – fogalmazott az elnök.

Johannis szerint a kommunizmus leverése óta eltelt harminc évben jelentős előrelépést tett Románia a korrupció elleni küzdelem terén, ennek a folyamatnak azonban folytatódnia kell, és ez mentalitásváltást, következetességet, illetve megingathatatlan elveket feltételez.

Orban: a korrupcióellenes harc összefogást eredményezett

A korrupció elleni harc az a célkitűzés, amely egyesíti a román állampolgárok minden korosztályát – jelentette ki Ludovic Orban, emlékeztetve, hogy a kormány elkötelezett eme küzdelem mellett. „A polgárok minden alkalommal állást foglaltak – szavazással vagy utcára vonulással –, amikor úgy érezték, a korrupció elleni küzdelem lanyhul vagy veszélyben forog” – üzente a kormány honlapjára feltett bejegyzésben.

Rámutatott, a társadalom bátor és szilárd hozzáállása fontos támogatást jelent a kormánynak a korrupció felszámolása és az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítése érdekében hozandó intézkedéseiben.

(Nyitókép: Klaus Johannis | Fotó: presidency.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?