Kövesi: „Félelmet keltek azokban, akik nyugodtan szeretnének lopni”

A bírósági felügyelet alá helyezett Laura Codruța Kövesi péntek reggel jelentkezett a főváros kijelölt rendőrkapitányságán, eleget téve az Igazságszolgáltatási Felügyelet által szabott kötelezettségnek, azaz, hogy aláírja a „jelenlétet”. Nemzetközi visszhangja is van az ellene hozott intézkedésnek, amit rontja az esélyeit az európai főügyészi poszt elfoglalására.

Amellett, hogy csütörtökön egy hatórás meghallgatás végén megtiltották az ország elhagyását a volt korrupcióellenes (DNA-) főügyésznek, a legfelső bíróság mellé rendelt főügyészség irányítási és ellenőrzési osztályán betöltött jelenlegi munkakörét sem láthatja el, továbbá nyilatkozatot sem adhat az ellene folyó ügyről. Ez nem gátolta meg abban, hogy a rendőrségről távozóban azt mondja a jelenlévő újságíróknak: „Egy olyan ügyész vagyok, akinek sikerült félelmet keltenie azokban, akik nyugodtan akarnak lopni”.

Kövesi megésmételte azt az álláspontját, hogy az ellene indított fegyelmi eljárások és a vele szemben támasztott korrupciós vádak összefüggésben állnak az európai főügyészi tisztségre való pályázatával, és hogy a jelenlegi kormányhatalom „minden eszközzel” próbálja megakadályozni a kinevezését.

A Büntetőtörvény tervezett módosításáról még csütörtök este azt nyilatkozta az Agerpresnek Kövesi, hogy súlyos akadályokat gördítenek majd a korrupciós ügyek kivizsgálásának útjába, és segíteni fognak egyes személyeket, hogy megszabaduljanak a büntetőjogi felelősségrevonástól. A bírák és ügyészek által elkövetett visszaélésekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott, ezeket a tetteket a bírói testületeknek kell megállapítaniuk. „Jelen pillanatban nem tudok jogerős ítéletről. DNA-főügyészi mandátumom alatt több mint hetven bíró és ügyész ellen emeltek vádat, többek közt hivatali visszaélés miatt. Én voltam az első, aki ilyen esetekben felléptem és értesítettem a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot vagy az Igazságügyi Felügyeletet” – mondta.

Financial Times: romlottak az esélyei az európai főügyészi tisztségre

A tekintélyes brit lap, a Financial Times szerint a bírósági felügyelet alá helyezéssel romlottak Kövesi esélyi az európai főügyészi tisztség elfoglalására – idézi a Hotnews. Köztudomású, hogy két jelölt, Laura Codruța Kövesi és a francia Jean-Francois Bohnert maradt versenyben, de az Európai Parlament és az Európai Tanács az első két tárgyalási fordulóban nem tudott megegyezni a leendő főügyész személyéről, ezér áprilisban újból összeülnek (Az EP Kövesit támogatja).

A Financial Times elemző cikkében azt is megemlíti, hogy a jelenlegi román hatóságok tavaly leváltották a korrupcióellenes harc elkötelezett vezetőjét, abból a tisztségéből, amelyben „tiszteletet érdemelt ki a magas rangú hivatalnokok elítéléséért”, akik esetében bebizonyosodott a korrupció. A napilap a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) leszámolásaként értékeli a Kövesi elleni vádakat, hiszen a párt több politikusát, köztük Lividu Dragneát is Kövesi mandátumának idején ítélték el.

Az újonnan létrehozott Igazságszolgáltatási Felügyeletet (SIIJ), amely a pereket indította a volt korrupcióellenes főügyész ellen, kétes hitelességűnek nevezi az angol újság, mivel „az ügyészségnek nincs beleszólása, és a politikának alárendelve működik”.

Kövesit hétfőn két esetben is jogerősen felmentette a legfelsőbb bíróság, mindkét eljárást a SIIJ kezdeményezte ellene: az egyiket azért, mert 2017-ben megtagadta, hogy a 2009-es elnökválasztás ügyében vizsgálódó parlamenti különbizottság elé járuljon, mondván: az ügyészek egy másik hatalmi ághoz tartoznak. Emellett azért akarták felelősségre vonni, mert a SIIJ szerint megsértette az összeférhetetlenségi előírásokat, amikor kinevezett egy bírót a DNA vizsgáló testületébe. A bírósági felügyeletet egy harmadik, korrupciós ügyben rendelték el: Kövesit Sebastian Ghiţă volt parlamenti képviselő jelentette fel tavaly decemberben. Szerinte Kövesi 2011-ben kétszázezer eurót kért tőle, hogy repülőgéppel az országba hozzák Nicolae Popát, Országos Fejlesztési Alap (FNI) volt igazgatóját, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben. Sebastian Ghiţă amúgy 2016 decemberében Szerbiába szökött, miután befolyással való üzérkedés, pénzmosás és bűnszövetkezet létesítése miatt vizsgálatot indított ellene a Korrrupcióellenes Ügyosztály (DNA).

Kapcsolódók

Kimaradt?