Második nekifutásra sem dőlt el Kövesi európai főügyészi kinevezése

A tárgyalások második fordulójában, szerdán sem jutottak megállapodásra az Európai Parlament (EP) és az Európai Tanács (ET) megbízott küldöttségei a jövendőbeli európai főügyész személyével kapcsolatban, így április 4-én újabb egyeztetésre kerül sor. A tárgyalóbizottságoknak két jelölt, Laura Codruţa Kövesi volt romániai korrupcióellenes főügyész, illetve a francia Jean-Francois Bohnert közül kell választaniuk.

A múlt heti megbeszélés is eredménytelenül zárult, és ha a jövő heti tárgyalások sem vezetnek eredményre, az egyeztetésre megszabott utolsó dátum április 10.

Az EP elnöke, Antonio Tajani március 8-án levélben értesítette George Ciamba európai ügyekért felelős minisztert, hogy Laura Codruţa Kövesi az EP hivatalos jelöltje az európai főügyészi tisztségre. Levelében Tajani hangsúlyozta: az európai főügyészt az Európai Parlament és az Európai Tanács közös döntése alapján nevezik ki, mandátuma hét évre szól majd, és nem megújítható. Hozzátette azt is, hogy az EP Költségvetési Ellenőrzési Bizottságában (CONT), majd az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságban (LIBE) is Kövesi kapta a legtöbb szavazatot, megelőzve a szűkített listán szereplő másik két jelöltet, a francia Bohnert-t és a német Andres Rittert.

Március 7-én az Elnökök Értekezlete az EP hivatalos jelöltjének választotta Kövesit, ugyanakkor arról is döntött, hogy három európai parlamenti képviselőből álló csapat folytatja majd a tárgyalásokat az EU Tanácsával az európai főügyészi tisztségről. A tárgyalócsoport tagjai: a LIBE-bizottság elnöke, a nagy-britanniai Claude Moraes (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége), a CONT elnöke, a német Ingeborg Grässle (Európai Néppárt), valamint a LIBE-bizottság alelnöke, a holland Judith Sargentini (Zöldek frakció tagja).

Kapcsolódók

Kimaradt?