Nagyváradi reptér-saga: partnert keres az Air Oradea

Magáncéggel társulna a nagyváradi és a Bihar megyei önkormányzatok által két éve létrehozott Air Oradea Rt, hogy menetrendszerinti és charterjáratokat biztosítson az épp bővítés alatt álló Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér számára.

Fotó: A szerző felvétele/archív

Azon légikikötőt próbálják meg immár sokadjára benépesíteni, ahol a nemzetközi járatok mindezidáig csak rövidéletű próbálkozásnak bizonyultak. A helyzet megoldásának reményében alapították meg 2021-ben az önkormányzati légitársaságot, csakhogy az két év alatt sem repülőgépet, sem alkalmazottakat, sem pedig járatokat nem tudott felmutatni.

Florin Birta, Nagyvárad polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján el is ismerte, hogy eredeti elképzeléseiket nem sikerült gyakorlatba ültetniük. Meglátása szerint ebben közrejátszott a koronavírus-járvány következtében kialakult munkaerőhiány, hiszen a 2020-ban történt elbocsátások óta továbbra sem sikerült a 2019-es szint előtti állapotokat visszaállítani.

Az elöljáró leszögezte ugyanakkor, hogy a légikikötő infrastrukturális fejlesztése mellett továbbra is fontosnak tartják, hogy a Bihar megyei várost a légiközlekedés terén is összekapcsolják más helyszínekkel. „Emiatt jött létre az Air Oradea 2021-ben. Sajnos azóta sem tudtunk megoldást találni a helyzetre” – ismerte el Birta. Bejelentette, hogy most azon dolgoznak, hogy magáncéggel társulva biztosítsanak repülőjáratokat a város számára.

Első lépésként megbízzák a – korábban a CEC Bankkal és a Tarommal is együttműködő – PwC Románia vállalatot, amelyik 270 ezer lejért elkészíti a versenytárgyalás kiírásának dokumentációját és egyben segít kiválasztani a megfelelő partnert az Air Oradea számára.

Birta abban bízik, hogy már december végén kihirdethetik a győztest, és jövő tavasztól beindulhatnak a járatok. Azt még nem tudni, hogy minderre mennyit költ majd az önkormányzati társaság, a polgármester szerint majd csak a gazdasági terv kidolgozása után határozzák meg, hogy mekkora összeget kínálnak a járatok működtetőjének.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy tapasztalattal rendelkező, legalább 50 millió eurós üzleti forgalommal jegyzett, működési engedéllyel rendelkező szolgáltatónak kell lennie. A majdani partnernek legalább öt gépe kell legyen, abból egy minimum 140 férőhelyeset kizárólag a nagyváradi reptéről kell működtetnie. Legalább két menetrendszerinti és egy charterjáratot várnak el úgy, hogy legyen hetente öt Nagyvárad–Bukarest járat, továbbá heti három Nagyvárad–London járat.

„Az egyeztetéseink alapján több cég is érdeklődött, ezért bizakodunk abban, hogy december végén bejelenthetjük, hogy kit választottunk” – mondta Birta.

Mint már írtuk: Nagyváradról jelenleg csak a fővárosba indulnak menetrendszerű járatok. 2023 márciusáig a Ryanair üzemeltetett járatokat, nagyrészt azért, mert 800 ezer eurós szubvenciót kapott a váradi önkormányzattól. Áprilistól az Aeroitalia repült Nagyvárad és Forli között, azonban augusztusban megszüntette a járatot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?