banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Nagyberuházások Zilahon: optimalizálják a városi forgalmat és a tömegközlekedést

Ígéretesen indul az idei év az európai finanszírozású zilahi nagyprojektek szempontjából. Az önkormányzat a Mihai Viteazu sugárúttal párhuzamos útszakaszok, „mobil folyosó” korszerűsítését, illetve a vasútállomásnál intermodális terminál létrehozását tervezi.

Az idén folytatják a sugárúttal párhuzamosan haladó utcák felújítását, hogy két szakaszon is könnyebbé, hatékonyabbá váljon a közlekedés – ismertette Fazakas Miklós alpolgármester.

Már csak a finanszírozási időszak indulását várják

A felújításnak köszönhetően a kerülőúti körforgalomtól a Mice-patak irányába, a Simion Bărnuțiu, Maxim Gorki, Cloșca, Nicolae Titulescu, Coșbuc és a Park utcán keresztül, a városközpontot, a városházát, a Kraszna, Nagy és az Eminescu utcát érintve a Vadász utcáig elkerülhetővé válhat a torlódás, a közlekedésből adódó balesetek.

A megvalósíthatósági tanulmány és a műszaki projekt már elkészült, amint elindul a 2021–2027-es európai finanszírozási időszak, aláírják a munkálatok finanszírozási szerződését – tudtuk meg az alpolgármestertől. A következő időszakban az említett szakaszon felújítják a járdákat, a föld alá fektetik a vezetékeket, padokat helyeznek el. A mobilitási folyosó biztosítaná a hatékony közlekedést, és modern arculatot kölcsönözne a megyeközpontnak.

Folytatják az utcák felújítását | Fotó: Kulcsár Mária

„A 2016–2020-as időszakban a helyi önkormányzat több uniós támogatásban részesült, e téren már kellő tapasztalattal rendelkezünk, jól kidolgozott projektjeink vannak. Szintén európai uniós forrásból tervezzük a városközpontot elkerülő útszakasz felújítását a Kossuth utcától (a felújítás alatt lévő Király utca kereszteződésétől), az Andrei Șaguna, a Gheorghe Lazăr, a Tudor Vladimirescu, a Fabricii és a Depozitelor utcáig, a vasútállomás, illetve Cigányi település irányába. A két felújított útszakasz által és a kivitelezés alatt lévő kerülőút mielőbbi átadása után reméljük, a jövőben megelőzhető lesz a közlekedési dugó kialakulása, ami számtalanszor okozott gondot a gépjárművezetőknek” – mondta az alpolgármester.

Átláthatóbb, gördülékenyebb tömegközlekedés

Zilah önkormányzata európai forrásból úgynevezett intermodális terminált is tervez építeni, hogy tehermentesítse a város közúti forgalmát, és megkönnyítse a városba való be-, illetve kijárást. A 2,6 millió eurós projektet a Helyreállítási és Rezílienciaépítési Terven (PNRR) és a Regionális Operatív Programon keresztül valósítanák meg.

A vasútállomás épülete | Fotó: Kulcsár Mária

Az ingázók száma évről évre nő, a DNIF/DNIH és a DJ191C úton az autós forgalom egyre zsúfoltabb, ezért a zilahi önkormányzat intermodális átjárók kialakítását tervezi. A fő mobilitási folyosó a Mihai Viteazu körút – Nagy utca mentén húzódna, a zilahi vasútállomás lenne a város fő intermodális kapuja, ahonnan a vasúti, a helyi és a megyei közlekedési járművek indulnának. A területen parkolóhelyeket alakítanának ki mind a gépjárművek, mind a kerékpárhasználók számára, Easy Boksz-okat és elektromos töltőállomások helyeznének el a város Haraklány felőli bejáratánál.

A nagy beruházást két szakaszban valósítanák meg. Az első szakaszban telepítenék az elektromos járművek (buszok és autók) töltőállomásait, és kidolgoznák a tömegközlekedés prioritási rendszerét. Mindez PNRR-finanszírozással, 2026-os kivitelezési határidővel valósulhatna meg.

A második szakaszban, a 2021–2027-es Regionális Operatív Program révén 2030-ig fejlesztenék a buszpályaudvart, a helyi tömegközlekedési terminált, a futárszolgálatok számára lerakatot alakítanának ki (Easy Box modell), autó- és motorkerékpár-parkolókat építenének, taxiállomást, biztonságos, fedett kerékpárparkolót, kerékpárkölcsönzőt létesítenének, térfigyelő rendszert szerelnének fel, korszerűsítenék a közvilágítást, továbbá kiegészítő munkálatokat és létesítményeket (kereskedelmi területek, zöldfelületek, növényzet stb.) alakítanának ki.

Mintegy 5000 négyzetméternyi felületet venne át a vasúttársaságtól a város | Fotó: Kulcsár Mária

A beruházási projekt megvalósítása érdekében Zilah önkormányzata arra kéri a Közlekedési Minisztériumot, hogy a beruházáshoz szükséges 5054 négyzetméternyi terület, amely a román állam és a vasúttársaság tulajdonában van, kerüljön a város és a helyi tanács adminisztrálása alá.

„A szomszédos települések lakói többnyire személygépkocsival jönnek be a városba, mert nincs megfelelően kidolgozott átszállási lehetőség a városba érkező autóbuszokról a helyi tömegközlekedési járművekre. A vasúti közlekedés, a hálózat korszerűsítése révén könnyebben, gyorsabban és rövid időn belül lehetne a megyeközpontba érni a környék településeiről, legyen szó akár Baksáról, Szilágyballáról, Magyargoroszlóról, Zsibóról, ezért az önkormányzat minden lehetőséget és projektet megragad, hogy ez mihamarabb véghezvihető legyen” – nyilatkozta Fazakas Miklós.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?