banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Nagy megvalósításokra készül idén Szilágyperecsen község

Az önkormányzati vezetők feladata a holnapot formálni, okosan gazdálkodni, időt szánni az emberekre, tanáccsal ellátni őket, pályázatokat írni, mert könnyebb általa anyagi támogatást elérni, mint önerőből megteremteni – vallja Boncidai Csaba, Szilágyperecsen polgármestere, aki nagy reményt fűz az idei évhez.

Nagyon jó költségvetési évnek néznek elébe – mondta a szilágysági elöljáró –, mert a tavaly megkezdett, de befejezetlen munkálatokat az idén a kormánytól kapott kiegészítő összegekből folytathatják. Ugyanakkor erre az évre 50 beruházási tételük van. Helyi fejlesztésre közel egymillió eurót különítettek el, a működés egész évre biztosított, a beruházásra 4 384 970 lejt fordítanak.

„A tavalyinál jobb évre számítunk, de ez függ az inflációtól, a közbeszerzési eljárástól, a jelenlegi helyzettől, pályázati lehetőségektől, amire már most készülni kell, mert ahhoz, hogy egy pályázatot sikeresen lehessen lebonyolítani, legalább egy megvalósítási tervvel kell rendelkeznünk. Nekünk, polgármestereknek tudnunk kell, mit akar a közösség, mi hiányzik, milyen téren akarunk beruházni” – mondta Boncidai Csaba.

Szabályoznák a patakot, hogy elkerüljék az áradásokat

Az Anghel Saligny-programban három pályázatot nyújtottak be: egy híd építésére a Kraszna folyón, egy községi út korszerűsítésére Varsolc és Szilágyperecsen között, továbbá bővítenék a belterületet, hogy lehetőséget biztosítsanak építkezésre, lakásépítésre és beruházásokra, ezért a határrészen, az új belterületen is kiépítenék a víz-, csatorna- és gázhálózatot.

Az Országos Beruházási Társaságon (CNI) keresztül felújítanák a polgármesteri hivatal épületét, és vízgyűjtő szabályozógátat építenének. A település pataka nagy esőzéskor kiárad az iskola környékén, ezért pályázati támogatásból a falu felett lezárnák egy egyméteres átmérőjű zárt rendszerbe, 350-400 méter hosszan, így a falu megmenekülne a kiáramló víztől. A két völgyön vízgyűjtő gátakkal szabályoznák a vizet, ami egyrészt a turizmusnak is kedvezne, víztükröt alakítanának ki a vízinövényzet és -állatok számára, horgásztavat, piknikező helyet létesítenének, a gáttal vizet tudnának tartalékolni öntözésre, így ennek nemcsak vízszabályozó, hanem víztározó szerepe is lenne. A helyi önkormányzat érdeke a mezőgazdaság költséghatékonnyá tétele, hogy a termőterület minél nagyobb hozamot hozzon a helyi lakosoknak.

Utcákat, határutakat aszfaltoznak

A mezőgazdasági utakat már leaszfaltozták Krasznáig, és a községhez tartozó településekig is felújított utakon lehet eljutni. A jövőben Somlyószécs falut fejlesztenék, kiépítenék a szennyvízcsatornát, mert nem az a cél, hogy falvakat számoljanak fel, hanem, hogy benépesítsék azokat – mondta a polgármester, aki hozzátette, ha meglesz a víz-, csatorna- és úthálózat, akkor a közel 4 kilométerre lévő település minden infrastrukturális lehetőséget biztosít az oda költöző fiatalok számára.

A felújítandó orvosi rendelők

A múlt hónapban jóváhagyták a szilágyperecseni és badacsonyi, több mint 8 kilométer hosszú határútszakasz aszfaltozását, ennek köszönhetően el tudják majd terelni a szekereket és a mezőgazdasági gépeket a forgalmas útról, biztonságosabban lehet majd közlekedni, és a gazdák könnyebben közelíthetik meg földjeiket.

Két háziorvosa lesz a községnek, ugyanis az orvosi rendelő háziorvosi részlegének a felújítását befejezték, gyermekorvosi képesítéssel rendelkező orvos is érkezik a közeljövőben a faluba, aki, amíg kialakítja a páciensei körét, iskolaorvosként dolgozik – tudatta a polgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?