Megyei utakat és hidakat javítanának meg az Anghel Saligny programból a Szilágyságban

Az Anghel Saligny országos fejlesztési programban a Szilágy Megyei Tanács négy híd javítását és hat megyei útszakasz felújítását tervezi.

Szilágyi Róbert-István, a megyei önkormányzat alelnöke a Maszolnak elmondta, céljuk a szilágysági települések felzárkóztatása, és mivel a víz- és csatornarendszer kiépítésére kizárólag az önkormányzatok pályázhatnak, a megyei tanács úthálózatok felújítását célozza meg.

Mint ismert, az RMDSZ kezdeményezésére a kormány elfogadta az Anghel Saligny országos fejlesztési programot, amelyen keresztül helyi, illetve megyei utak korszerűsítésére, csatornázásra, ivóvízellátásra és gázvezeték-hálózatok kiépítésére lehet pályázni. A Fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős minisztérium 2021 és 2028 között bonyolítja le a programot, amelynek keretösszege 50 milliárd lej. A pályázatokat november 8-ig elektronikusan, illetve személyesen lehet leadni.

Az országos programból Szilágy megyében felújítanák a 108S jelzésű Zálha–Bezdédtelek–Csernek szakaszt, a 109-es Kolozs megye határa–Drág–Hídalmás (1G országút) szakaszt, a 110A (1F országút)–Magyargoroszló– Kusaly–Szatmár megye határa közötti szakaszt. Ezek mellett megújul a 191E jelzésű megyei út a 108G megyei út–Pecsely–Alsóbán–Felsőbán–Felsőszék (191D-es megyei út) közötti szakaszon, a 191G megyei út Kraszna (108G)–Máron–Alsóvalkó (191D) között, valamint a 109P jelzésű megyei út a Kémer és Szatmár megye határa közötti részen.

„Az Országos Helyreállítási és Reziliencia Terv (PNRR) keretében Románia csak 29 milliárd lejből gazdálkodhat, ami azt jelenti, hogy a megyei utak korszerűsítését ebből nem lehet finanszírozni, ezért Szilágy Megye Tanácsa kihasználja az országos pályázati lehetőségeket, az Anghel Saligny programon keresztül megpályázzuk azoknak az útszakaszoknak a felújítását, amelyek a Regionális Operatív Program által nem finanszírozhatóak” – mutatott rá az alelnök.

A megyéknek szánt keret 140 millió lej, a szilágysági pályázatok összértéke – az utak és hidak korszerűsítése – viszont meghaladja a 400 milliót. Szilágyi Róbert elmondta, abban reménykednek, hogy az előre megszabott összegek nőnek majd. Mivel a pályázathoz szükséges értékbecslés (deviz general) még nem készült el minden útszakaszra, november elején még két pályázatot nyújtanak be, egyiket a Kárásztelek irányába vezető „bekötőút” felújítására, a másikat az Alsóvalkó–Szilágybagos–Szilágynagyfalu útszakasz korszerűsítésére.

„Fontosnak tartom, hogy minden pályázati lehetőséget megragadjunk, mert településeinket csak így tudjuk fejleszteni, infrastruktúrát kiépíteni, ami elengedhetetlen a fejlődés szempontjából. Ha biztosítani tudjuk a jó közlekedési lehetőséget, a befektetők is nyitottabbak lesznek, és a turisták is nagyobb számban látogatják meg térségünket” – nyilatkozta az alelnök.

(A címlapkép illusztráció | Fotó: Csíkszereda Önkormányzata)

Kapcsolódók

Kimaradt?