Módosította költségvetését Hargita Megye Tanácsa

Útépítésekkel, az egészségügyi rendszer fejlesztésével és a fiatalok támogatásával kapcsolatos döntéseket hozott pénteki ülésén Hargita Megye Tanácsa. Költségvetés-módosítást hagytak jóvá, a 6 százalékos áfa-visszaosztásból támogatják a településeket, fejlesztik az egészségügyi rendszert, de a megyei tanács fizetett gyakornoki programja is bővül.

Költségvetés-módosításról döntött pénteki ülésén Hargita Megye Tanácsa a saját jövedelmei és a kormánytól érkezett támogatás változásai miatt. Ezeket a forrásokat elsősorban útépítésre használják fel, de EU-s pályázatokat is támogatnak, illetve ide tartozik az alárendelt intézmények költségvetésének módosítása/kiegészítése -  ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A megyei önkormányzat a 6 százalékos áfa-visszaosztásból ez alkalommal összesen húsz önkormányzat számára ítélt meg támogatást, amelyeket útjavításokra, közösségi terek, épületek építésére, javítására, vízhálózat-bővítésére fordíthatnak a helyi közösségek.

„Ezeknek a beruházásoknak a célja, hogy minél jobb körülményeket teremtsenek a mindennapi élethez, hogy fiataljaink itthon tervezzenek, a kivándoroltak hazatérjenek, a szépkorúaknak pedig aktív időskort biztosítsunk” – nyilatkozta a megyeelnök.

A politikus kiemelte azt is, hogy a  Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházból nyolc személyt képeztek ki a heliport működtetésére, a tervek szerint ősszel indítják a tevékenységet. Továbbá egy kataszteri megosztást is jóváhagytak, melynek célja a megyei tanács ambiciózus vállalásának elősegítése, éspedig, hogy jelentős mértékben megnövelik az orvoslakások építését. Emellett a kórházi személyzet bérkiegészítésére ez alkalommal is odafigyeltek, hogy támogassák az alkalmazottakat a lassan két éve tartó megfeszített munkában.

Hargita Megye Tanácsa az Internship fizetett gyakornokság eddigi öthónapos időtartamát hat hónapra bővíti, így több időt kapnak a gyakornokok a szükséges munkaidő felosztására, tudtuk meg.

Elkezdett munkákat folytatnának

A települések felzárkóztatására irányuló Anghel Saligny-programban összesen 16 út munkálataira igényelt támogatást a megyei tanács. Mivel a testület jóváhagyta ezeket, az elsők között lesznek, akik feltöltik projektjeiket, hangsúlyozta Borboly Csaba, aki a lehetőségért köszönetet mondott az RMDSZ parlamenti frakciójának.

Ezek a projektek elkezdett munkálatok folytatására irányulnak, mint például az Orotva–Borszék útszakasz, a Siklód–Maros megye határa szakasz, ahol jó ütemben haladnak a munkálatok, a 136-os megyei út felújítása a Gagy-keresztjén át a megyehatárig, vagy Székelypálfalva–Firtosváralja között. Nagyobb beruházás a Székelyudvarhely–Székelykeresztúr közötti útszakasz, ugyanis ezen a részen biciklisávot is terveznek. Forrásra van szükség a remetei út, a siménfalvi út munkálataira, de a Szent Anna-tó felé vezető út megépítésére, illetve elkészült a terv a hosszúaszói útra is, ismertetett néhány tervet Borboly Csaba.

A megyeelnök hozzátette, több olyan útra igényelnek most támogatást, amelyekre évekkel ezelőtt lehetett volna a pályázni az Országos Helyi Fejlesztési Programban (PNDL). Ezzel a lehetőséggel nem élt a megyei tanács, ugyanis a projektek koordinálásával megbízott vezető irányításával csupán két útra készült el két rossz dokumentáció.

„Egyik szemem sír, a másik nevet, ugyanis történelmi hibánkat tudjuk most orvosolni, viszont több beruházás már évekkel korábban elkészülhetett volna” – fogalmazott Borboly Csaba. A megyeelnök hozzátette: az évekkel ezelőtt elrontott dokumentációk meghosszabbították a munkafolyamatot, ami plusz költségekkel is járt, ezek fedezésére hitelhez kellett folyamodjanak.

(Borítókép: Gábos Albin)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?