Az EU-s finanszírozások hatékony felhasználására készül Hargita megye

Metropoliszövezetté alakítják Csíkszereda környékét, a társulás célja az európai uniós finanszírozások minél szélesebb körű lehívása. Jelentős fejlesztéseket terveznek Bélborban, főként a gyerekvédelmi és szociális rendszeren belül, és folytatódik a megyei tanács egyháztámogatási programja is – döntött csütörtöki rendkívüli ülésén Hargita Megye Tanácsa.

Módosította költségvetését Hargita Megye Tanácsa, az átcsoportosított összegekkel többek között a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóságot támogatják – adta hírül a tanácsülést követő közleményében az intézmény sajtószolgálata. Ugyanakkor meghirdették az egyháztámogatási program őszi kiírását.

Mint Borboly Csaba megyei tanácselnök kifejtette: a finanszírozást előre megkapják a nyertes pályázók, és hat hónap áll a rendelkezésükre a tervek megvalósításához és az elszámoláshoz. Mivel itt a tél, igyekeztek minél jobban kitolni a program meghirdetésének időpontját, hogy a történelmi egyházak a tavasz folyamán folytatni tudják beruházásaikat.

„Egyháztámogatási programunk 12 éve sikeres, ez idő alatt rengeteg épület újult meg. Mindig prioritásként kezeltük történelmi egyházainkat, és a mostani vírusos időszakban méginkább felértékelődik megtartó szerepük közösségeink életében” – fejtette ki a megyeelnök.

A tanács ez alkalommal is bérkiegészítést hagyott jóvá a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház személyzetének, hiszen fontosnak tartják, hogy támogassák azokat, akik a járvány közepette az élvonalban dolgoznak.

Fejlesztési tervek Bélborban

Európai uniós pályázatból jelentős fejlesztéseket terveznek Bélborban, a projektek részleteit Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője ismertette. Mint elmondta: jelenleg egy központ működik Bélborban, ahol egészséges és fogyatékkal élő gyerekeket is gondoznak. A tendencia az, hogy ezeket a klasszikus központokat felszámolják, és családi házakat alakítsanak ki. A vezérigazgatóság két projektének keretében három épület felújítását tervezik, kettőt családi házzá alakítanak át, egy pedig nappali központ lesz, amely nemcsak a szociális rendszer kedvezményezetteinek, hanem a bélbori gyerekek foglalkoztatására is alternatívát kínál.

A 6 százalékos áfavisszaosztásból ez alkalommal csíki településeknek szavaztak meg támogatást. Borboly Csaba elmondta, idén összesen 27 millió 316 ezer lejt osztottak vissza, prioritást élveztek az oktatással és a járványhelyzettel kapcsolatos intézkedések.

A következő EU-s finanszírozási időszaknak nem lesz kedvezményezettje a vidék, a városi övezetek tudnak pályázni, ezért hozzák létre Csíkszeredával és csíki községekkel a metropoliszövezetet, hogy minél jobban ki tudják használni a pályázati lehetőségeket a térség fejlesztése érdekében.

Borboly Csaba elnök arról is beszámolt, hogy létrehoznak egy munkacsoportot, amely a mélyszegénységgel foglalkozik, ebben a kérdésben az egyházakkal és civil szervezetekkel működnek együtt. A megyei tanácsnak van egy nyertes pályázata is a témában.

(Borítókép: Hargita Megye Tanácsa)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?