Újabb szakorvosok költözhettek szolgálati lakásba Csíkszeredában

Három újabb fiatal szakorvos költözött be nem rég a Hargita Megye Tanácsa által a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szomszédságába épített szolgálati lakásokba. Jövő márciusban az ötödik orvosi szolgálati lakásoknak helyet adó épületet adhatják át a hargitai megyeszékhelyen.

A megyei önkormányzat programjának keretében újabb három fiatal szakorvos költözhetett szolgálati lakásba Csíkszeredában. A szakemberek hétfőn vették át szimbolikusan új lakhelyük kulcsait.

Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere az eseményen elmondta: a rezidens orvosokkal való találkozókon a kórház felszereltsége és szakembergárdája mellett a lakhatási támogatás az egyik leggyakoribb kérdés.

„Nagyon fontos az, hogy a pályakezdő fiatal orvosoknak lakást tudjunk biztosítani. Ez anyagi támogatást, kezdeti biztonságot is jelent a fiatal családoknak, hisz legtöbb esetben családostól érkeznek hozzánk” – mondta a menedzser.

Hargita Megye Tanácsa részéről Péli Levente vezérigazgató-helyettes ismertette: 2011-ben kezdte el a megyei önkormányzat az első lakás építését. Jelenleg az ötödik, a fölszinten és az emeleten szintén két-két lakást magában foglaló épület építése van folyamatban, ennek értéke 1 070 000 lej és márciusra fog elkészülni. 

Az elmúlt hetekben dr. Dabóczy Mátyás neurológus szakorvos, dr. Korodi Szilamér kardiológus szakorvos és dr. Ráduly Dénes aneszteziológus szakorvos és családjuk költöztek szolgálati lakásokba a kórház melletti épületekben. Dr. Korodi Szilamér megköszönte a lehetőséget a kórház vezetőségének és Hargita Megye Tanácsának. Mint mondta, nagy segítség ez a kezdő szakorvosoknak, és amikor Csíkszeredát választotta, akkor az egyik döntési kritérium a szolgálati lakás lehetősége volt. „Reméljük, hogy a szakterületeinken majd mi is a közösség számára hasznosan fogunk dolgozni” – tette hozzá a fiatal orvos.  

„Folytatjuk a munkát Hargita megye egészségügyi rendszerének kiépítésében. Sajnos a kormány részéről felmerült, hogy újra államosítanák a kórházakat. Ezzel határozottan nem értünk egyet, ugyanis az RMDSZ javaslatára elértük a decentralizálást. Ennek köszönhetően a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ma az ország egyik legdinamikusabban fejlődő egészségügyi intézménye, ebből pedig fiatal orvosaink is kiveszik a részüket. Vonzó célpont lett Csíkszereda az orvosok számára és ennek köszönhetően ma már olyan szolgáltatások is elérhetőek, amelyekért korábban más megyékbe kellett szállítani a pácienseket” – nyilatkozta Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

(Borítókép: Hargita Megyei Sürgősségi Kórház)

Kapcsolódók

Kimaradt?