Újra nekifut Csíkszereda a nyugati elkerülő út megépítésének

Egy lépéssel közelebb került Csíkszereda a várost Nyugat felől elkerülő út megvalósításához, valamint a Piricskei út felújítása is elkezdődhet a Forest Kistérségi Társulás beruházásként. A Pro Cultura Siculi Közösségek Közti Társulás ügykezelésébe kerül a korábban galériaként működő Kossuth Lajos utcai ingatlan. Minderről csütörtöki soros havi ülésén döntött a csíkszeredai városi képviselőtestület.

A Csíkszeredát nyugati irányból elkerülő út megvalósítása érdekében az Országos Közúti Infrastruktúrakezelő Társaság (CNAIR) és Csíkszereda Megyei Jogú Város között létrejövő partnerségi szerződés aláírásáról döntöttek a városi önkormányzati képviselők e havi ülésükön. Mint elhangzott: ezáltal a város megkapja a jogot arra, hogy Csíkszentkirállyal, Csíkcsicsóval, Madéfalvával és Csíkrákossal együttműködve felfrissítse a korábban elkészített hatástanulmányt.

Ez a dokumentum szükséges ahhoz, hogy az önkormányzat a beruházás előkészítésére pályázatot nyújthasson be a Technikai Támogatás Operatív Programhoz (POAT), majd pályázhasson 2023 után a Nagy Infrastruktúra Operatív Programban (POIM) a beruházás megvalósítására – emelte ki napirend előtti felszólalásában Korodi Attila polgármester.

„Ez egy stratégai beruházás Csíkszereda számára, Észak-Dél irányba Székelyföldet átjárhatóvá tenné, megkímélve városunkar a tranzitforgalomtól” – mutatott rá a városvezető.

Az Országos Közúti Infrastruktúrakezelő Társaság 2010-ben készítette el annak a „félkörgyűrűnek” a megvalósíthatósági tanulmányát, amely az E578-as út Csíkszentkirály és Csíkszereda közötti szakaszától indulna, a vasúton át az Olt mentén haladna, és a város északi végén túl, Csíkcsicsó közelében csatlakozna ismét az E578-as úthoz, és érintené a 13A jelzésű országutat is, így a nyugati irányba tartó és onnan érkező áthaladó forgalmat is elvezetné a város mellett, emlékeztetett a polgármester.

Drágulhat a víz- és csatornadíj

A képviselők egyhangúlag jóváhagyták, hogy a Szakszervezetek Művelődési Háza és a Csíki Mozi mellett a Kossuth Lajos 12. szám alatti ingatlant is a Pro Cultura Siculi társulás működtesse, így könnyebben megvalósulhat az önkormányzat által ide tervezett, fiatal vállalkozókat segítő coworking iroda. A társulás költségvetésének módosítása pedig lehetővé teszi az alkalmazások elindítását is.

Az ülésen a testület felhatalmazta a képviselőket az ivóvíz- és csatorna-, a köztisztasági- és hóeltakarítási szolgáltatások díjszabásának módosítására. Ez utóbbi két szolgáltatás árának módosítása közvetlen módon nem érinti a lakosságot, a víz- és csatornaszolgáltatás esetében – amennyiben a közgyűlés jóváhagyja – árnövekedésre lehet számítani. A Harvíz Rt. 2019 márciusában igazította ki legutóbb az árakat, azóta az országos gazdasági infláció 10,22 százalékkal, a minimálbér 10,57 százalékkal növekedett, az energiaárak pedig robbanásszerűen emelkedtek.

Arról is döntött a testület, hogy továbbra is a Hargitafürdőért Közösségi Fejlesztési Egyesület használhatja székhelyként – tíz évig – a hargitafürdői Szarvas villa épületét, illetve a VSK Csíkszereda ügykezeli a következő egy évben is a zsögödfürdői kultúrházat.

A polgármester ennek kapcsán elmondta, párbeszédet kívánnak indítani a Márton Áron Főgimnázium vezetőségével, hogy a Szív utcai kazánház épületében tervezett dzsúdoközpont megvalósításáig a gimnázium tornatermében találjanak edzőhelyre a jelenleg a zsögödfürdői kultúrházat használó sportolók. A testület  jóváhagyta az októberre tervezett kulturális programokat is.

(Borítókép: illusztráció | Maszol archív)

Kapcsolódók

Kimaradt?