Megújul a zilahi tömegközlekedési vállalat főállomása, új buszokat is vásárolnának

Felújítási munkálatok zajlanak a zilahi Transurbis tömegközlekedési vállalatnál. A héten elkezdték az ingatlan tetőzetének cseréjét, amelyet még 2019-ben megrongált a jég, folyamatban van a 4700 négyzetméteres udvar aszfaltozása, és péntektől már online vásárolhatnak bérletet az érdekeltek a tuz.ro honlapról.

Sojka Attila, a vállalat gazdasági igazgatója a Maszolnak elmondta, a tavalyi profitból 186 ezer lejt fordítottak tetőjavításra, 26 ezer lejt szoftverekre, beruházásokra. Az idei profitból, 250 ezer lejből a főállomás területének, udvarának aszfaltozását végzik.

Aszfaltozásra is készülnek | A szerző felvételei

„A szoftverek segítségével állítjuk ki a kártyákat és érvényesítjük a bérleteket. Négy ponton árusítjuk a jegyeket és bérleteket, ebből hármat a helyi önkormányzat szerzett be EU-s pályázat útján, a vonatállomásnál lévőt a vállalat vásárolta, mi működtetjük” – mondta Sojka Attila, aki arról is tájékoztatott, hogy péntektől a Transurbis honlapján is megvásárolhatóak a bérletek, és hamarosan lehetővé teszik az SMS-ben történő fizetést is.

Csökkent a jövedelem a pandémia alatt

A világjárvány a jövedelmet a 2018-as évhez viszonyítva 55 százalékra csökkentette – ismertette a gazdasági igazgató. Ennek ellenére rentábilisan működnek, mert 2018 végén új, európai norma szerinti szerződést írtak alá a helyi tanáccsal, amely 4,44 százalékos rentábilis profitot is előír, ugyanakkor többletjövedelemmel is rendelkeznek, többek között buszok bérbeadásból, valamint a járművöken megjelenő reklámokból.

A nyugdíjasok a városi tanács határozata alapján 2010-től ingyen utazhatnak, a tanulók bérmentes ingáztatását a tanügyi törvény írja elő, ezáltal a fogyatékkal élők, a háborús veteránok és forradalmárok mellett ők is térítésmentesen közlekednek a helyi járatokon.

20 milliós kölcsön után jövedelmező vállalkozás

Szinte a semmiből újult meg a 163 alkalmazottal működő zilahi tömegközlekedési vállalat. 2013-ban, amikor Sojka Attila a Transurbishoz került, 20 millió lejes adóssága (kölcsöne) volt a cégnek, tavaly viszont már közel 490 ezer lej profittal zárták az évet. Az új buszok mellé jövő hónapban új egyenruhát kapnak a buszvezetők, amire 80 ezer lejt fordítanak.

Zilahon már 20 elektromos autóbusz közlekedik

A jövőben a vállalat fotovoltaikus elemekre pályázna, ami a jelenlegi elektromos energia árához képest sokkal gazdaságosabb, továbbá a 20 elektromos autóbusz mellé remélhetőleg a helyi önkormányzat még 10 új buszt vásárol, mert Zilah kinőtte magát, egyre több az új negyed, ahova új járatokat kellett bevezetniük. Jelenleg 47 vonalon közlekednek a járatok, hétköznap 700, szombaton 370, vasárnap 340 busz indul. Legnagyobb gondjuk, a zsúfolt utak, mert az autóbuszvezetők főleg csúcsforgalomban nem tudják az időpontot betartani – ismertette a gazdasági igazgató.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?