banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Korszerűsítik, bővítik, környezetbaráttá teszik a sepsiszentgyörgyi tömegközlekedést

Elektromos autóbuszokat vásárol, korszerű buszmegállókat létesít, újraszervezi a tömegközlekedési rendszerét, kerékpárutakat és járdákat épít, utakat javít Sepsiszentgyörgy önkormányzata a mobilitási programja keretében.

Az összesen 127 millió lej értékű beruházások a tervek szerint 2023 végéig valósulnak meg. Jelenleg készülnek a műszaki tervek és év végén indulnak a közbeszerzési eljárások a munkálatok leszerződésére, tájékoztatott a sepsiszentgyörgyi önkormányzat sajtóirodája.

Korszerű tömegközlekedési rendszert alakítanak ki

Megújítják és újragondolják a sepsiszentgyörgyi tömegközlekedési rendszert, aminek érdekében egyrészt 12 környezetkímélő elektromos autóbuszt vásárolnak. Ezek csendes, környezetkímélő járművek, alacsony padlóval, hogy kerekesszékkel, babakocsival is könnyen fel lehessen szállni rájuk, illetve fűtéssel és klímaberendezéssel és elektronikus tájékoztató táblákkal is felszerelik azokat. Titesz Zoltán, a Multitrans tömegközlekedési vállalat vezetője korábban elmondta: a jelenleg használatos autóbuszok többsége elöregedett, több mint 20 évesek és a legújabbakat is használtan vásárolták külföldről néhány évvel ezelőtt.

A Multitrans vállalat székhelyét, garázsait és műhelyeit a Szépmezői Ipari Parkba költöztetik, az ugyanis jelenleg a városközponthoz közel, a központi piac szomszédságában van. Mint arról beszámoltunk, az önkormányzat egy másik projekt keretében a tömegközlekedési vállalat és a közüzemek városközponti székhelyének felszámolása után a területre egy korszerű vásárcsarnokot, emeletes garázst és parkot épít.

Elektromos buszokat vásárolnak

A pályázat részeként korszerűsítenek több mint 60 buszmegállót és építenek egy végállomást a Gólya utcában. Az összes buszmegállóban LCD információs kijelzőt szerelnek fel, amelyek jelzik a busz érkezésének idejét, videómegfigyelő-rendszerrel és WiFi-vel is ellátják azokat. Emellett elhelyeznek több jegyautomatát, de a buszjegyeket online is meg lehet majd vásárolni, és telefonon is be lehet mutatni. Ugyanakkor egy új buszállomást építenek a város Brassó felöli bejáratához, a Păiş David úton, ahol a megyeközi autóbuszokról leszállhatnak az utasok, akik onnan a környezetkímélő helyi buszokra átülve eljuthatnak a város különböző részeibe.

Az új tömegközlekedési rendszer kialakításával együtt beüzemelnek egy számítógépes forgalomirányítási rendszert is. Ennek érdekében több útkereszteződést közlekedési lámpával szabályoznak. A megfigyelő és adatgyűjtő rendszerrel ellátott forgalomirányítási rendszer bevezetése lehetővé teszi a járműforgalom és a buszjáratok valós idejű felügyeletét és az autóbuszok közlekedésének előnyben részesítését. Az város vonzáskörzetének növekedése miatt a buszok hosszabbított útvonalakon is közlekednek majd.

Új kerékpárutakat létesítenek és bérelhető biciklik is lesznek

A mobilitási projekt részeként felújítják a tömegközlekedési járművek útvonalán lévő útvonalak egy részét, így korszerűsítik a Gyár utcát, Grigore Bălan tábornok utcát, Nicolae Iorga utcát, Csíki utcát, Stadion utcát, ugyanakkor az Oltmező utcában és a Păiș David utcában járdákat is építenek.

Bővítik a bicikliút-hálózatot is, így a jelenlegi útfelújítások már ezek kialakításával történnek. Emellett egy új, gyalogosokat és kerékpárosokat is szolgáló Olt-híd is megépül a Kis utca, azaz a Păiș David úton az új buszmegálló, és a Nicolae Iorga utca között. Megközelítőleg hét kilométer hosszú aszfaltozott bicikliút épül az Olt folyó töltésén, Kilyéntől Árkos patakáig.

Okos megállókat terveznek

Az Oltmező utcában és a Păiș David utcában is kerékpársávot alakítanak ki, előbbi az újonnan épült Sepsi Aréna előtti körforgalomnál már kialakított bicikliúthoz fog kapcsolódni. Mindezek mellett 230 bérelhető kerékpárt helyeznek ki Sepsiszentgyörgyön 17 bicikliparkolóval, amelyek elektronikus jegyváltókkal, a kerékpárokat pedig intelligens követővel szerelik fel.

A környező falvakra is kiterjesztenék a sepsiszentgyörgyi tömegközlekedést

Sepsiszentgyörgy jelenleg futó mobilitási pályázatának bővítéseként jelenleg készül a háromszéki megyeszékhely és 13 környező község mobilitási terve. Antal Árpád polgármester a Maszol érdeklődésére elmondta: a városfejlesztési tervet készítő csapat dolgozik a Sepsiszentgyörgy, Árkos, Sepsikőröspatak, Gidófalva, Kökös, Uzon, Réty, Illyeflava, Málnás, Bodok, Bükszád, Mikóújfalú, Maksa és Előpatak mobilitási tervén.

Ez alapján lehet létrehozni a Sepsiszentgyörgy „metropoliszövezetet”, amelynek területére ki lehet terjeszteni a sepsiszentgyörgyi tömegközlekedést. Antal Árpád kifejtette: környezetkímélő, elektromos buszokkal szeretnének járatokat indítani a környező falvakba is, hogy legyen, amivel az iskolába járó gyerekek és munkába járó felnőttek közlekedjenek.

Ez jelenleg azért nem valósulhat meg, mert az érvényben lévő törvénykezés nem engedi, hogy egy település tömegközlekedési vállalata más közigazgatási egység területén tevékenykedjen. A „metropoliszövezet” létrehozása révén viszont ki regionális tömegközlekedést lehet kialakítani, de más közös fejlesztési projekteket is megvalósíthat Sepsiszentgyörgy a környező falvakkal, mondta Antal Árpád.

Kapcsolódók

Kimaradt?