Ezt találták ki Sepsiszentgyörgyön, hogy véget vessenek az osztálypénzgyűjtés szokásának

A tanárok és óvónők többé ne kérjenek, a szülők pedig ne adjanak pénzt oktatáshoz kapcsolódó tevékenységekre – szólított fel Antal Árpád polgármester, aki megoldást javasolt az úgynevezett osztálypénz gyűjtésének véget vetésére.

Sepsiszentgyörgy polgármestere felidézte, évek óta próbálja diplomatikusan jelezni a tanintézményeknek, nem elfogadható, hogy a szülőktől osztálypénzt kérjenek a tanárok és óvónők. Azt tapasztalja, vannak tanintézmények, ahol ezt komolyan vették, ám van, ahol még mindig működik ez a gyakorlat.

„Nehéz megváltoztatni ezt a reflexet, de Sepsiszentgyörgyön azt szeretnénk, hogy természetes legyen, hogy a szülőknek nem kell fizetniük különböző higiéniai és alapvető oktatási tevékenységhez szükséges eszközökért” – fogalmazott Antal Árpád.

Az önkormányzat „osztálypénz alapot” létesített

A polgármester hozzátette: annak érdekében, hogy az osztálypénzgyűjtésnek véget vessenek, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat az oktatási intézményekre fordított több millió eurós támogatások mellett külön pénzösszeget különített el, amit az óvodák és iskolák a gyereklétszám alapján lehívhatnak és szétoszthatnak az osztályok vagy óvodai csoportok között.Fotó forrása: Kristó G. Hunor

E szerint a tanintézmények 150 lejt igényelhetnek minden óvodás gyermek után, 100 lejt minden kisiskolás és 50 lejt minden V-XII. osztályos tanuló után, de azzal a szigorú feltétellel részesülhetnek az önkormányzati „osztálypénzből”, hogy nem kérhetnek több pénzt a szülőktől – emelte ki Antal Árpád.

Példaként említette, hogy ha egy óvónő csoportjába 20 gyerek jár, akkor összesen 3 000 lejt kaphat a várostól, és ebből az összegből megvásárolhatja a csoport számára szükséges eszközöket, viszont nem kérhet pénzt a szülőktől vécépapírra, krétára, ceruzára, papírra vagy további alapvető oktatási és higiéniai kellékekre.

Sepsiszentgyörgyön ebben a tanévben 1 754 óvodás, 2 820 elemi osztályos, 2 374 gimnáziumban, valamint 3 199 líceumban és szaklíceumban tanuló gyermeket tartanak nyilván. Az önkormányzat az elmúlt napokban minden tanintézménynek diákonként kiutalt már egységesen 50 lejt, a különbözetet igényelniük kell. Fontos, hogy a városháza által kiutalt összegek diáklétszámra leosztva el kell jussanak minden csoportba, az óvónők és tanárok számlákkal kell elszámolják az elköltött pénzt.

„Amennyiben ezek után a pedagógusok továbbra is pénzt kérnek a szülőktől, kérem jelezzék azt” – hívta fel a figyelmet Antal Árpád.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Sepsiszentgyörgy polgármestere a Maszol érdeklődésére pontosította: a szülőktől való pénzgyűjtés tiltása nem vonatkozik különböző folyóiratok, oktatási segédkönyvek vásárlására vagy kirándulások és táborok szervezésére. Antal Árpád azt is leszögezte: nem elfogadható az a gyakorlat, hogy egy iskola intézményesíti az általa létrehozott egyesület vagy alapítvány támogatását.

Nincs az rendben, hogy a szülőknek rendszeresen, egyfajta adóként be kell fizetniük egy összeget az iskolai alapítványnak. Ha támogatni szeretnék ezt a szervezetet megtehetik törvényesen, a jövedelemadójuk egy részének felajánlásával, összegzett Antal Árpád.

Kapcsolódók

Kimaradt?