Kitámadták a nagyváradi anyukát, aki nem akart beszállni az osztálypénzbe

Csúnyán kitámadta a nagyváradi Nicolae Bălcescu Általános iskola szülői közössége az egyik anyukát, mert nem akart hozzájárulni az osztályterem függönyének és a tanítónak szánt ajándéknak a megvásárlásához.

Az anyukát Mihaela Ichimnek hívják, és maga is pedagógus, az élesdi Constantin Şerban Líceum franciatanára, s mindkét gyermeke a nagyváradi Nicolae Bălcescu Általános iskola diákja: egyikük előkészítő osztályba jár, a másik nyolcadik osztályos. Tavaly karácsony előtt a szülők pénzt gyűjtöttek az előkészítős gyermekek és a tanító ajándékára, a tanárnő pedig nem kívánt beszállni a közösbe, és elutasította a hozzájárulást egy ábécés oktatójáték és egy függöny beszerzéséhez.

Ezért a szülők WhatsApp-csoportjában többen is nekitámadtak, számolt be az Adevărul. Többek között felszólították a tanárnőt, hogy vigye el a gyermekét egy másik osztályba, és olyan vélemény is megjelent a csoportban, miszerint nem helyes, hogy egyes szülők fizetnek a közösbe, mások pedig nem. Mihalea Ichim a Facebook-oldalán is nyilvánosságra hozta ezt a beszélgetést. Őt egyébként már korábban, február végén kizárták a nagyobb gyermeke osztálytársainak szüleiből álló a WhatsApp-csoportból. Az ok ugyanaz volt, nem volt hajlandó a közösbe befizetni.

Mihalea Ichim a lapnak ugyanakkor azt is elmondta: nem a tanító kérte a szülőket a pénzgyűjtésre, ez saját kezdeményezésük volt. „Pedagógus vagyok, és észrevettem, hogy az utóbbi időben a közvélemény nagyon kedvezőtlenül viszonyul hozzánk (…) Úgy vélem, a szülők is felelősek ezért azáltal, amit tesznek. Mert ez nem normális. Másként is intézhetjük a dolgokat, nem csak a szülők elé tartott kézzel. Vannak uniós projektjeink, civil szervezeteink, pénzt kapnak az iskolák a polgármesteri hivataltól” – nyilatkozta a tanárnő az Adevărulnak.

Mihalea Ichimet az igazgató, Gheorghe Troie is behívatta. A találkozón jelen volt az a személy is, aki polgármesteri hivatalt képviseli iskola vezetőtanácsában. A nőnek azt mondták, ártott az iskola jó hírnevének, mert nyilvánosságra hozta az intézmény nevét, holott nem az iskola képviselői kérték a pénzt, hanem a szülők kezdeményeztek adományozást. A tanárnő azzal védekezett: nem az iskola, hanem a szülők hozzáállását kifogásolta, és kérte az tanintézet vezetőségét, segítsenek változtatni ezen.

 

Az igazgató az Adevarulnak elmondta, maga is érthetetlennek tartja a szülők hozzáállását, annál is inkább, mert tudomása szerint a szóban forgó osztályteremnek van függönye és ábécés oktatójátéka is. A WhatsApp-csoportban elhangzó vélekedéseket nem kívánta kommentálni, arra hivatkozva, hogy ezek kívül esnek az iskola hatáskörén. Hozzátette: sajnálják, hogy a jó nevű és jó eredményeket elérő iskola olyan botrányba keveredett, ami nem rá tartozik, de azt is leszögezte: egyetlen szülő sem kérheti egy másiktól, hogy vigye el a gyermekét egy osztályból.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?