Király András: esélytelen, hogy elfogadják az iskolapénz börtönnel való büntetését

Nem tartja valószínűnek Király András oktatásügyi államtitkár, hogy elfogadja a parlament azt a törvénytervezetet, amely börtönnel büntetné azokat a szülőket, akik illegálisan adnak iskolapénzt, osztálypénzt.

Az államtitkár a Marosvásárhelyi Rádiónak adott interjújában elmondta, a javaslat ilyen formában nem korrekt, hiszen már ott sántít, hogy nem veszi figyelembe: egy szülő azt csinál a pénzével, amit akar.  „Ilyen alapon azt is börtönbe lehet vinni, aki a perselybe pénzt dob” - jegyezte meg.

Király András hozzátette, a viszont valóban nincs rendjén, hogy a pedagógus, osztályfőnök, iskolaigazgató gyűjt pénzt a szülőktől, ez kimondottan a szülők feladata. Mint arról már korábban beszámoltunk, a jogszabálytervezet a pedagógusokat, iskolaigazgatókat is börtönnel sújtaná, amennyiben bebizonyosodik, hogy adomány címén osztálypénzt, iskolapénzt gyűjtenek a szülőktől. Itt olvashat bővebben arról, hogy vélekednek a szülők az iskolapénzről, osztálypénzről.

A szőlők hozzájárulását gyűjtsék a szülők

Király András tisztázta, nem törvénytelen, hogy a szülők hozzájárulást fizessenek, viszont ez csak a szülői bizottságokon keresztül történhet meg. Így az iskola elkerülheti a gyanúsítást, hogy önkényesen, a szülők megkerülése nélkül költi el ezeket az összegeket.

A szülők által adott pénznek egy különálló kasszába kell befolynia, ugyanis ez az összeg a szülői bizottság pénzforrása, tehát a gyűjtés és az összeg elköltési módja a bizottság feladata - hívta fel a figyelmet Király András. Hozzátette, az iskolának kérést kell intéznie a bizottsághoz, ha azt szeretné, hogy a szülők támogassák az oktatást, annak körülményeit.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy meglátása szerint a szülői bizottságok nem adhatnak pénzt akármire, nincs rendben, hogy például névnapra, születésnapra költsenek ebből a forrásból. Ugyanakkor hangsúlyozta, a szülők hozzájárulásból csak átlátható módon szabad bármit is finanszírozni, hiszen a bizottságoknak elszámolási kötelezettségük van, mint akármilyen non-profit szervezetnek.

Arra a kérdésre, hogy mennyire jogos például bábszínházra, mozira pénzt gyűjteni a szülőktől, Király András elmondta: mivel ezeket a tevékenységeket a tanterv opcionálisként határozza meg, hivatalosan is finanszírozni lehet, ehhez viszont szerződést kell kötni például a bábaszínházzal. A szerződés feltételezi, hogy pontosan nyomon követhető, milyen összeg mire megy el.

A szülői hozzájárulásra szükség van

Az oktatásügyi államtitkár szerint a szülői hozzájárulásra szükség van, hiszen vannak olyan előre nem látható költségek, amelyekre azonnal kell a pénz. "És is voltam pedagógus, osztályfőnök és iskolaigazgató, tudom, hogy vannak olyan előre nem látott költségek, amelyeket gyorsan kell fedezni. Például amikor gyorsan ki kell fizetni egy törött ablaküveg rendbetételét. Ebben az esetben azt nem várhatom el, hogy a polgármesteri hivatal rögtön küldjön embert és javítson, vagy vásároljon" - magyarázta.

Hozzátette, jelenleg a szaktárca megpróbálja szabályozni, hogy ne akármire gyűjtsenek pénzt a gyermekektől, hiszen nem minden szülő engedheti meg az rendszeres támogatás befizetését.

Az államtitkár a Marosvásárhelyi Rádiónak adott interjújában azt is elmondta, hogy bár nőtt a diákok fejkvótája közel 20 százalékkal, de a pedagógusok bére is 25 százalékkal, így keletkezett egy rés, amelyet nehéz betömni. "Amellett, hogy az iskoláknak adott pénz nem elég, a minisztérium valószínűleg folyatja a rendszer és a hálózat karcsúsítását" - mondta Király András.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?