Szigorú lesz a pedagógusok etikai kódexe

A karácsony körül kialakult iskolai pénzgyűjtési botrányok kapcsán újra sürgetővé vált az oktatási minisztériumban a pedagógusok etikai kódexének véglegesítése. Ennek tervezetét már két éve közvitára bocsátották, de még nem készült el. Most a már meglévő előírásokat szigorítanák, illetve újabbakat iktatnának be. 

Így például előírnák, hogy az etikai kódex 30 évig maradjon érvényben, illetve soha ne térhessen vissza az oktatási rendszerbe az a pedagógus, akit viselkedése miatt korábban eltanácsoltak a tanári pályától. Minderről Gabriel Ispas, az oktatási tárca főtitkára számolt be kedden.

A tanév eleje óta közel 300 bejelentés érkezett a minisztériumhoz korrupciógyanús esetekről. Közöttük szerepelt a decemberben elhíresült bukaresti szülőrtékezlet is, amit egy szülő rögzített mobiltelefonján. A felvétel szerint egy tanítónő tetemes pénzösszegeket követel a szülőktől a tanárok ajándékaira. A pedagógust menesztették állásából.

A minisztérium korrupcióellenes bizottságának elnöke hozzátette, a tárca évek óta dolgozik a tanügyi korrupció visszaszorításának stratégiáján, ám még ezt sem sikerült véglegesíteni. Miután ezt a stratégiát kidolgozzák, az etikai kódex véglegesítése következik, amely legkésőbb június 15-én événybe is lépne. 

"Az erkölcsi normák örökérvényűek" 

„Meggyőződésem, hogy a tanárok valamennyien tudják, hogy milyen viselkedési normák jellemzik a pedagógust, ennek ellenére egy etikai kódex léte és működése fontos” – mondta el lapunknak Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke. Hozzátette, Európa-szerte léteznek deontológiák, etikai kódexek az oktatásban.

Az RMPSZ elnöke szerint a pedagógusnak minden mozdulata, minden cselekedete, minden kimondott szava ismert, nyilvános, példaértékű és felelősségteljes kell hogy legyen. „Ennek tudatában választja ezt a hivatást a kollégáim nagy többsége” – fogalmazott Burus.

Úgy fogalmazott: vannak erkölcsi normák, viselkedésminták, amelyek örökérvényűek, ezért vitathatónak tartja, hogy hány évig maradjon érvényben az etikai kódex. Az RMPSZ elnöke ugyanakkor túl korainak véli a kódex véglegesítésének határidejét, június 15-ét. "Hiszen konszenzusra kell jutni arról is, hogy milyen kihágások miatt zárható ki valaki a tanügyből" – magyarázta. Mint elmondta, ideális az ilyen jellegű egyezményeket megfontoltabban, nyugodt körülmények közt kidolgozni, nem pedig akkor, amikor egy szélsőséges eset hozza felszínre a szükségességét.

Burus elszigetelt esetnek nevezte annak a bukaresti tanítónőnek az esetét, aki saját hasznára akart pénzt kicsikarni a szülőktől. Ennek szerinte nem kellene befolyásolnia a közvéleményt és az etikai kódex kidolgozását sem. Az RMPSZ elnöke szerint jól megfogalmazott, a következményeket figyelembe vevő tételeknek kell szerepelniük a kódexben. "Kár lenne túlzásokba bocsátkozni abban a túlfűtött hangulatban, amit ez a bukaresti tanítónéni esete is kiváltott" – hangsúlyozta. 

„Rendkívül helyénvaló ebben a hangulatban az RMDSZ állásfoglalása, hiszen mikor a karhatalom pénzügyi megfontolások mögé burkolt csonkításba fog, olyankor általában az anyanyelvi oktatás lesz az áldozat” – tette hozzá az elmondottakhoz Burus, aki szerint ez történik most is, a minisztérium ott próbál vágni, ahol lehet. „A képviseletünknek most nagyon oda kell figyelnie, körültekintő döntéseket hoznia. Nagyon nagy felelősség az iskolahálózatok átgondolása, felelős hozzáállásra van szükség, hogy ne csorbuljon a kisebbségi oktatás” – jelentette ki.

Van törvényes keret az osztálypénzre

„A szülőket nem kell elítélni, amiért jobbat akarnak. Ha nem lennének ezek a hiátusok a rendszerben, akkor sokkal kevesebb eséllyel fordulnának elő ilyen esetek a romániai tanügyben” – mondta az osztálypénzgyűjtésekről az RMPSZ-elnök. Szerinte a pedagógusok ilyen jellegű kezdeményezései a tanulási folyamatot szolgálják. "Az maximálisan érthető, hogy a szülők jobb körülményeket szeretnének az iskolában tanuló gyermekeik számára, különösen amiatt, hogy a központi költségvetés döbbenetesen keveset fordít az oktatási rendszerre. Viszont léteznek törvényes keretek a pénzkezelésre és támogatáskezelésre, amelyeket az iskolák alkalmaznak is" – magyarázta.

László Áron, a kolozsvári Waldorf Líceum igazgatója lapunknak elmondta, az iskola belső szabályzata eddig is tartalmazta a tanárok etikai kódexét. "Nem tudom, ez más iskolánál hogy van, de nálunk van egy munkaköri leírás, ami nem országos szintű, hanem egy általános leírás az etikai kódex szellemében" - fogalmazott. László ezért nem látja, miért kéne országos érvényű kódexet felállítani, hisz a pedagógusok tudják ezeket a szabályokat, és be is tartják. "Ám ha érkezik egy országos rendelkezés, nyilván azt mi is alkalmazzuk majd" - tette hozzá.

Bár a jelenlegi tanügyi törvény tiltja az osztálypénz gyűjtését, a törvény lehetővé teszi azt, hogy a tanintézetek mellett a szülők, diákok és a nevelők közösen nonprofit szervezeteket hozzanak létre, amelynek keretében adományokat gyűjthet az illető iskola vagy óvoda. Az adományok lehetnek tárgyi jellegűek vagy pénzbeli felajánlások, ezekről szerződést vagy megállapodást kell aláírnia a két félnek: a szervezetnek és az adományozónak, illetve pénzbeli felajánlások esetében a szervezet nyugtával kell hogy igazolja az összeg átvételét a szülőtől, diáktól, nevelőtől vagy különálló jogi személytől. Ugyanakkor ezek a szervezetek a magánszemélyek évi jövedelemadójának a 2 százalékára is pályázhatnak a törvény betartásával.

A már több mint két éve közvitra bocsátott oktatási etikai kódex tervezete tiltja azokat a tevékenységeket, amelyek korrupcióra adhatnak lehetőséget. Ilyenek a vizsgaidőszakokban a vizsgáztató bizottság "megebédeltetése" és megajándékozása, a pénzgyűjtő akciók taneszközök beszerzésére, az osztály- és iskolapénz gyűjtése. 
Remus Pricopie tanügyminiszter most arra kéri az iskolaigazgatókat, nagyon világosan beszéljék meg az iskola- és osztálypénzek kérdését a tanárokkal, és a törvény szellemében járjanak el az iskolákban. Az osztálypénz gyűjtésének kérdése egyébként az elmúlt években többször felmerült.
Tavaly májusban Pricopie azzal az ötlettel állt elő, hogy hivatalos keretbe foglalná, azaz törvényesítené az iskola- és osztálypénzek gyűjtését, mivel az állami költségvetésből leosztott pénz nem elég a rendszer működtetésére. 
 
 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?