Megújul Nagyenyed történelmi központja

Nemsokára teljesen megújul Nagyenyed történelmi központja, más kulcsfontosságú városi célpontokkal együtt – adta hírül a városvezetés. Portálunknak Lőrincz Helga alpolgármester nyilatkozott a részletekről.

Tőle tudtuk meg, hogy a legfontosabb fejlesztés a belváros arculatának rendezése, amely voltaképp már tavaly elkezdődött az egykori tanári villasor, azaz a Bethlen utca felújításával. Az emblematikus utca évtizedekig a város szégyenfoltja volt, hiszen a kommunizmus idején odatelepített, többnyire munkanélküli lakosok mindent feléltek, a szenny uralkodott mindenütt, olyan is volt, hogy a falépcsőket is eltüzelték.

A helyzet orvoslása csak akkor vált lehetővé, amikor a református püspökség visszakapta épületeit és a városvezetéssel együttműködve, megoldották az illegális lakók kiköltöztetését. Jelenleg zajlanak a felújítási munkálatok, a kivitelezés minősége pedig szemmel látható, nemcsak esztétikus, hanem az eredeti arculat helyreállítására törekvő beavatkozásról van szó.

Ami a városközpontot, azaz a református, római katolikus és ortodox templom által körbehatárolt teret illeti, létezett ugyan egy, a 2000-es évek elejéról származó terv, amit soha nem léptettek életbe, és amely mára már elavult. Most viszont úgy tűnik, meglesznek a szükséges anyagi források egy uniós Regionális Operatív Program (POR) pályázat által, amely jövőre fog indul be, és amelyhez megtalálták a szükséges önrészt is. És nem csekély összegekről van szó: a beruházás értéke biztos, hogy meghaladja majd a 10 millió eurót, magának a tervnek a felújítása is egy kisebb EU-s pályázatnak köszönhető, amely több, mint 800 ezer lejbe kerül.

A kezdeményezésből a városlakók jelenleg annyit tapasztalhatnak, hogy a református templom övezte várfal körül már elkezdődtek az ásatások. A régészek 18-19. századi falmaradványokra bukkantak és valószínűleg az lesz a javaslatuk, hogy ezeket feltárják és üvertető alá helyezve közszemlére tegyék.

A látványtervről Lőrincz Helga alpolgármester elmondta: „A három templom között sétálóutca lesz, térkőburkolattal, kisebb zöldövezetekkel, padokkal, szökőkúttal. Már most gondoltunk a megfelelő városi bútorzatra, így a nemrég kihelyezett kukák fából vannak, sokkal esztétikusabbak, fokozatosan igyekszünk kiszorítani a csúnya műanyag hulladékgyűjtőket.Nagyenyed központja | Fotó: Nagyenyed Önkormányzata

Ugyanakkor készül az a terv is, amely révén sikerül föld alá helyezniük a villany- és telefonkábeleket, amelyek szintén rontják a történelmi központ látványát. Az éktelen betonoszlopok helyett a környezetbe illő, régies hangulatot árasztó vasoszlopokkal helyettesítjük azokat. Tanúi lehetünk annak, milyen másként mutat például a felenyedi út, miután megtörtént a huzalok föld alá rejtése. Az ősz folyamán a római katolikus és az ortodox templom díszmegvilágítást kap, a jelenleg felújítás alatt álló  református vártemplom esetében ez a kérdés már évekkel ezelőtt megoldódott. Reméljük, a POR-pályázatból finanszírozni tudjuk a központ felújítását.”

Arra a kérdésre, hogy milyen eszközök állnak a városvezetés rendelkezésére a környezetbe nem illő épületek, építészeti beavatkozások tekintetében, Lőrincz Helga utalt arra a helyi tanács által meghozott határozatra, amely előírja, hogy a központi zónában a tulajdonosok több előírást kötelesek betartani, például nem cserélhetnek nyílászárókat engedély nélkül és az épületek színeit sem változtathatják meg önkényesen. Azok a tulajdonosok, akik nem tartják be a szabályokat, 500 százalékos adóemelést kapnak, ellenben akik megfelelően újítják fel ingatlanjaikat, adókedvezményben részesülnek.

Magyar vonatkozású Sétatér-projekt

Egy másik fontos felújítás a Sétatérre vonatkozik, amely nagyon szép szigete a városnak, sajnos sok évig itt sem végzett komolyabb beruházásokat az előző városvezetés. A mostani elöljárók eddig csak darabokban „nyúltak hozzá” a területhez, hogy utólag lehessen egységesen felújítani az egész parkot. Tematikus sétányokat terveznek kialakítani, fákat ültetnek, új bútorzatot helyeznek ki, könyvesházikót már állítottak és folytatják a játszótér felújítását.

Az uniós pályázatnak van egy nagyon merész tétele is: szeretnének egy olyan éjjeli megvilágítású sétálóutat kialakítani, amelyik a Sétatérről kiindulva felvisz az Őrhegyre, ahol adott esetben a pompás látványt egy kilátó megépítésével lehetne fokozni. A helyi magyarság szempontjából a Sétatér-projekt több egy egyszerű beruházásnál, hiszen olyan sétálóutat alakítanak ki, amely a történelmi városközpontot, a Bethlen-kollégiumtól, összekötné a „büszke Őrheggyel”, olyan célpontok érintésével, mint a volt tanári villák, a Kápolnadombon található, az 1704-es kuruc-labanc harcokban elesett enyedi diákokok emlékműve, Áprily Lajos villája, amely egyszersmind fiai, a költő Jékely Zoltán és öccse, Endre szülőháza is.

A többpillérű terv a város legnagyobb tömbház lakónegyedének, a Micro központi sétálóutcájának felújítását is megcélozza, amely jelenleg a régi kommunista stílus jegyeit viseli magán.

Patakszabályozásra is készülnek

Egy következő nagyobb horderejű terv a várost 7,2 kilométeren átszelő Enyed patakának teljes szabályozása lesz, annak környezeti infrastruktúráját is beleértve. A komoly beavatkozás akkor került napirendre, amikor ezelőtt két évvel a patak elárasztotta a várost. Lőrincz Helga megnyugtatott: a munkálatok után bármilyen nagyságú vízmennyiséget megbír majd a rendszer, hiszen ott ahol szükséges, mélyítik a patakmedret, sok helyen védőfalat emelnek kőből és a 70 cm-nél magasabb helyeken üvegfalak biztosítják majd a rálátást a vízre.

A technikai líceum, illetve a Bálint-villa közötti híd részén lejárást biztosítanak majd a patakhoz és természetesen mindenütt rendezik a patakpartot, padokat helyeznek ki, sőt a szabaderdői letérőnél levő hídtól kiindulva egy 3 kilométeres új bicikliutat alakítanak ki. E hónap végéig teljesen elkészül a terv, amelyet leadnak a vízügyi hivatalnál, és a közbeszerzést követően elkezdődhetnek a munkálatok.

Szintén friss hír, hogy jövő héten kezdik el az enyedi piaccsarnok felújítását, amelynek értéke 1,5 millió lej. A termelők ideiglenesen a régi mozi helyén értékesíthetik portékáikat.

Kapcsolódók

Kimaradt?