Felszentelték a felújított kolozsvári evangélikus templomot és püspöki székházat

Kolozsváron egyházi vezetők, valamint a román és a magyar kormány képviselői jelenlétében felszentelték a felújított evangélikus templomot, és a mellette álló püspöki székház felújított épületegyüttesét.

Amint a felújítást vezető Fehér Attila esperes elmondta: a munkálatok mintegy tízmillió lejbe kerültek. Az összeg több mint felét az Európai Unió, közel felét a magyar állam, és kisebb részét a román állam biztosította.

A hálaadó istentiszteleten Adorjáni Dezső evangélikus püspök felidézte: száz évvel ezelőtt, a trianoni döntés után ebben a templomban ülésezett az evangélikus egyház zsinata és mondta ki, hogy a Romániába került 33 evangélikus gyülekezet önálló püspökséget hoz létre.    

A szintén megújult orgona | Fotó: Kiss Gábor/MTI

„Egyházunkat politikai kényszer hozta létre, de okunk van a hálaadásra. Az Úr megtartott minket, életet, feladatot adott nekünk” – jelentette ki a püspök. Isten csodájának tartotta, hogy a romániai magyar evangélikus közösség nem fogyott el, és ma egy szakszerűen felújított templomban ünnepelhet.

Potápi Árpád János, a magyarországi Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az eseményt köszöntve kijelentette: ma a templomok megújulása a nemzet szellemi és lelki megújulásának üzenetét hordozzák mindenhol a Kárpát-medencében.

„Míg a Kárpát-medencétől nyugatra templomokat rombolnak le vagy kocsmát költöztetnek bele, addig a Kárpát-medencében 2010 és 2020 között mintegy 1600 külhoni templom, plébánia, parókia, egyházi közösségi ház újult meg, épült fel. A templomaink azt üzenik, hogy ma úgy élünk, hogy nem feledjünk elődeink útját, de feladatunk az is, hogy biztosítsuk és támogassuk a jövő nemzedékek útját is” – jelentette ki az államtitkár.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes példaértékűnek tartotta azt, hogy a felújítás az EU, a magyar és a román állam támogatásával valósult meg. „Istené a dicsőség, de Istennek munkatársakra van szüksége. Isten kiváló munkatársakat talált itt, mert csak az épít templomot és iskolát, csak az újítja föl a régi örökséget, aki maradni akar. Akinek van hite. Aki bizakodó a jövőt illetően” – fogalmazott a politikus.

A brassói Mátka népdalcsoport is fellépett | Fotó: Kiss Gábor/MTI

A Kolozsvár főterének sarkán álló Evangélikus templom 1816 és 1829 között épült, a mellette álló egyházi épületegyüttes 13. századi alapokon áll. A felújítás során a teljes épületegyüttes kívül-belül megújult. Megépült a templom orgonájának a harmadik manuálja, amellyel – a püspök szerint – a hangszer Kolozsvár legjobb koncertorgonájává vált. Az orgona sípjainak egy részét a toronyban helyezték el, és hangjukat a templom boltíves mennyezete fölött egy hangfolyosón vezették el egy az oltár fölötti nyílásig. Kolozsvári családbarát újdonság, hogy a templom karzata alatti részt üvegfalakkal kerítették el. A gyermekek itt anélkül játszhatnak az istentiszteletek, hangversenyek alatt, hogy zavarnák a templomi alkalmakat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?