Megújul Zilah közvilágítása, javul a városkép

Tavaly tavasszal Zilah önkormányzata aláírta a város közvilágításának korszerűsítésére és bővítésére vonatkozó projektet. A felújítás uniós forrásból két ütemben valósul meg, a teljes beruházás összértéke több mint 30 millió lej.

A projekt eredményeképpen közel 80 kilométeres szakaszon korszerűsítik a közvilágítási hálózatot, és több gyalogátkelőhelyet világítanak meg – tájékoztatott Fazakas Miklós alpolgármester, aki hozzátette, mindezzel remélhetőleg biztonságosabbá válik a közlekedés, és kevesebb baleset lesz a városban.

Az első szakaszhoz tartozó munkálatok 85 százalékban elkészültek, mondta az alpolgármester, hozzátéve, jelenleg még tart a korszerűsítés, de remélhetőleg a kivitelező mihamarabb befejezi a felújítást, melynek során 12 utcában a föld alá kerülnek a vezetékhálózatok, modern távirányítós rendszerrel felszerelt villanyoszlopok lesznek, egy utcában bővül a közvilágítási rendszer és kilenc utcában kicserélik a lámpatesteket. A beruházás továbbá biztosítja 32 gyalogosátkelőhely megvilágítását és a közvilágítási rendszer megfigyelőközpontjának kialakítását.

„Azáltal, hogy már több utcában nem láthatóak a vezetékek, megtettük az első lépést a modern városkép kialakításának irányába, hiszen az a célunk, hogy a nagyobb városokhoz hasonlóan kábelmentesítsük a megyeközpontot” – nyilatkozta az alpolgármester.

Az első szakaszon végzett munkálatokkal párhuzamosan elkezdődik a város közvilágítási rendszerének modernizálására és a bővítésére irányuló projekt második szakasza is. Ez esetben a beruházás értéke 11 268 824 lej, melyből 76 utcában lévő közvilágítási rendszer korszerűsítését végzik. Hatvanhat utcában a régi lámpatestek helyére újak kerülnek, tíz utcában – 9 Mai, General Drăgălina, Ion Nechita, B. P. Haşdeu, Ciocârliei, Dumbrava, Dumbrăvița, Torentului, Aleea Mesteacănului és a M. Viteazul sugárút a Ramona panziótól az állomásig – a régi oszlopokat eltávolítják és új villanyoszlopokat telepítenek modern távirányítós rendszerrel felszerelve, a vezetékeket pedig itt is a föld alá helyezik – ismertette az alpolgármester.

A megvalósítási ütemterv szerint az első három hónapban a Neon Lighting Kft. elkészíti a műszaki projektet, ezt követően 12 hónap áll a kivitelező rendelkezésére a munkálatok befejezésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?