Közműhiány: egymilliárd eurót szánnak a pótlására a helyreállítási alapból

Az Európai Bizottság még évekkel ezelőtt kötelezettségszegési eljárást indított Románia ellen az alapvető közművekhez – főleg a víz- és csatornahálózatokhoz – való hozzáférés hiányosságai miatt. Ennek pótlására egymilliárd eurót szán a környezetvédelmi szaktárca a helyreállítási alapból – közölte pénteken a Facebook-oldalán Tánczos Barna.

A székelyudvarhelyi munkalátogatáson tartózkodó környezetvédelmi miniszter bejegyzésében kifejtette: jelenleg Romániában 2057 szennyvízhálózat létezik, ezekből 1260 működőképes, és 797 településen zajlik a kiépítésük. Emellett összesen 831 szennyvíztisztító állomás van, amelyekből 714 teljes, 117 részleges kapacitással működik vagy nincs rácsatlakoztatva a lakossági hálózatra.

Beszámolója szerint a miniszter pénteken az udvarhelyszéki polgármesterekkel a kormányprogramba foglaltakról tárgyalt, illetve arról, hogy minden erőforrást meg kell találni a közösségek fejlesztéséhez és az alapvető közművekhez való hozzáférés biztosításához.

Tánczos közölte: éppen ezért a környezetvédelmi szaktárca egymilliárd eurót különített el az országos helyreállítási tervből (PNRR) a víz- és szennyvízhálózatok kiépítésére, és 318 millió eurót a Nagy Infrastruktúra Operatív Programból (POIM) erre a célra. Ezt a törekvést egészíti ki a Cseke Attila fejlesztési miniszter által indított, Anghel Saligny országos beruházási program is – tette hozzá bejegyzésében.

(Címlapkép: ArtisticOperations/Pixabay)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?