banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Tánczos Barna a régi autók különadójáról: az emberek nem jókedvükből járnak tizenöt évnél idősebb járművekkel

Heves indulatokat váltott ki az utóbbi két hétben az elképzelés, amely szerint különadóval sújtanák a tizenöt évesnél idősebb gépkocsikat, gyakorlatilag ezzel rákényszerítve a tulajdonosaikat arra, hogy kivonják a forgalomból régi járműveiket és hogy az újabb európai normáknak megfelelő fiatalabb gépkocsikat vásároljanak. Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert kérdeztük.

Tánczos Barna környezetvédelmi, erdőgazdálkodási és vízügyi miniszter korábban már elmondta, az idős autók romániai betiltásának jogi akadályai vannak. Emlékeztetett arra, hogy Románia több pert is elveszített az Európai Unió Bíróságán a korábban bevezetett környezetszennyezési adó jogi hiányosságai miatt. A tárcavezető július közepén jelentette be, hogy a kormány a lehető legrövidebb időn belül intézkedni fog a 15 évesnél idősebb autók ügyében, mert az Európai Bizottság is sürgeti a romániai járműpark fiatalítását.

Forrás: Facebook/Tánczos Barna

Európában Romániában a legidősebb a gépkocsipark, e mögött a legtöbb esetben olyan szociális okok húzódnak meg, amelyekre nem lehet egyszerű adózással megoldást találni, mondta a Maszolnak Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. „Ezért javasoltam a szállításügyi és az európai alapok minisztériumában dolgozó kollégáknak azt, hogy ha olyan lépésre kényszeríti Romániát az Európai Unió, hogy csökkentse az autópark átlagéletkorát azáltal, hogy a tizenöt évnél idősebb autókat kivonja a forgalomból, akkor én ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy ha ezt az intézkedést támogatáshoz kötjük” – fogalmazott a szakminiszter.

Tánczos Barna elmondta, neki adott igazat az Európai Bizottság is a múlt héten, amikor Frans Timmermans alelnök bemutatta az új széndioxid-kibocsátási stratégiát, „a szociális klímaalapról beszélt, amelyet Európa-szerte létrehoznának azért, hogy azokat a személyeket, akiket kedvezőtlenül érint és szociálisan érzékenyek egy-egy ilyen intézkedésre, azokat támogatni lehessen”.

Első és legfontosabb lépésnek azt látja a szakminiszter, hogy a Környezetvédelmi Alapot felhasználva találjanak egy támogatási sémát azok számára, „akik nem jókedvükből, hanem kényszerből járnak tizenöt évnél idősebb autókkal”. Ugyanakkor „legyen egy olyan intézkedés-csomag is, amely azokat a személyeket, akik több tízezer eurós, tizenöt évesnél idősebb autókkal járnak, tehát megengedhetnék maguknak azt, hogy vegyenek egy kisebb és kevésbé környezetszennyező autót és mégsem teszik meg, ezeket a személyeket eltántorítsuk ebbéli szándékuktól”.

Tánczos Barna szerint az idős gépkocsipark megújítását szabályozó keret egy olyan összetett csomag kell legyen, „amely figyel a szociálisan érzékeny személyekre és támogatás nyújt, akik pedig a környezetvédelmi problémákra fittyet hányva járnak nagy és szennyező autókkal, azok kétszer is gondolják meg, hogy folytatják-e ezt”.

Az ország 2021-22-ben kell erre a problémára választ adjon az Európai Bizottságnak, tehát nem hetek vagy hónapok kérdése, mondta a Maszolnak a miniszter, de ő azt véli, hogy „látva az uniós törekvéseket, amelyek arról szólnak, hogy minden egyes széndioxid-kibocsátó tevékenységet egyre nehezebb helyzetbe hoznak, mielőbb meg kell találjuk a támogatási megoldást és segítenünk kell azoknak, akik – még egyszer elmondom – nem jókedvükből járnak tizenöt évnél idősebb autókkal”.

Az Erdélystat statisztikai intézet friss felmérése szerint Erdélyben 2020 végén 3,2 millió gépjármű volt forgalomban, ezek 77,5%-a személygépkocsi volt, számuk már meghaladta a 2,5 milliót. Ezzel Erdélyben az országos átlagot meghaladva ezer lakosra átlagosan 379 személygépkocsi jut. Míg a teljes Romániát tekintve a legnépszerűbb személyautó-márka a Dacia, addig Erdélyben egyértelműen a Volkswagen a piacvezető: több mint félmillió futott az erdélyi utakon. A márkák sorrendjében, Erdélyben a Dacia a második, ezt követi az Opel, azonban Székelyföldön ez fordítva van: több Opel fut az utakon, mint Dacia. Négy erdélyi megyében a Ford is felfért a képzeletbeli dobogóra.
A személygépkocsik életkor szerinti megoszlását tekintve az erdélyi személygépkocsi-állomány 77,8%-a 12 évesnél idősebb, míg csupán 4,2%-a 4 évnél fiatalabb. A fiatal autók kategóriában a Dacia a piacvezető, mivel a Volkswagenek és Opelek jellemzően idős használt autóként érkeznek Erdélybe. Összesen 1318,6 ezer dízelmeghajtású személygépkocsi volt forgalomban, a személygépkocsi-állomány 52,4%-a. Az elektromos és hibrid gépjárművek aránya még minimális: 2020-ban az 1%-át sem tették ki a személygépjárműveknek. Ebben a csoportban a piacvezető márka a Toyota.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?