Tánczos Barna: fél év alatt felére csökkent az illegális faanyag-szállítmányok száma

A SUMAL 2.0 faanyag-nyomonkövető informatikai rendszernek jelenleg több mint 64 ezer regisztrált felhasználója van, és az elmúlt hat hónapban több mint 2,2 millió szállítási engedélyt bocsátott ki, 10 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Tánczos Barna környezetvédelmi és erdészeti miniszter, aki szerint fél év alatt felére csökkent az illegális faanyag-szállítmányok száma.

A SUMAL 2.0 180 napra kiterjedő statisztikái azt mutatják, hogy naponta átlagban kevesebb mint egy illegális szállítmány van a megközelítőleg napi 15 000-ből, míg a 2020-as év ugyanezen időszakában a SUMAL első változatában regisztrált adatok értelmében egy napra 2,5 illegális faanyag-szállítmány jutott országos szinten.

„Ez az összehasonlítás is egyértelműen azt jelzi, hogy a SUMAL 2.0 már az első hat hónapban hatékonynak bizonyult és drasztikusan csökkentette az illegális fakitermelés mértékét Romániában. De mindez nem azt jelenti, hogy most hátradőlhetünk, a munkát folytatjuk. Az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervbe is belefoglaltuk a SUMAL 2.0 fejlesztését. A Helyreállítási Alapból 46 millió eurót különítettünk el a környezetvédelem terén való digitalizálásra, aminek fontos összetevője a faanyag-nyomonkövető rendszer. Olyan beruházásokat fogunk finanszírozni, mint például a szatellites megfigyelőrendszer” – magyarázta a szaktárca vezetője.

Tánczos Barna emlékeztetett, hogy a SUMAL 2.0 idén január 31-től működik. Ez idő alatt a rendszer 21 millió köbméter faanyag szállítását biztosította és ellenőrizte, 2020-ban pedig a nyomon követett faanyagmennyiség 17,3 millió köbméter volt.Tánczos Barna sajtótájékoztatón ismertette az eddigi eredményeket | Fotó: Agerpres

A miniszter kiemelte, hogy a SUMAL bevezetésének köszönhetően egyre kevesebb vállalat kockáztatja meg az engedély nélküli faanyagszállítást, de elismerte ugyanakkor, hogy a rendszer még nem tökéletes. „Minden bizonnyal akadnak még törvénysértők, de a SUMAL szerepe éppen az, hogy számukat a minimálisra csökkentsük, növelve a törvényszegők által vállalt kockázatokat” – magyarázta Tánczos Barna.

Az RMDSZ-es tárcavezető örvendetesnek nevezte, hogy az elmúlt hat hónapban 631 ezerről 858 ezerre nőtt a lekérdezések száma az inspectorulpadurii.ro honlapon, illetve az azonos nevű (erdőfelügyelő) okostelefonos alkalmazáson keresztül. Ez szerinte a lakosság és a civil szervezetek érdeklődését bizonyítja az alkalmazás iránt.

Közlése szerint a lekérdezések alapján több mint 3400 lakossági bejelentés érkezett gyanús faanyag-szállítmányokról a 112-es egységes sürgősségi telefonszámra. Ezek közül 754-et ellenőriztek a hatóságok, és 123 esetben a gyanú beigazolódott.

Tánczos Barna hangsúlyozta, hogy a SUMAL 2.0 bevezetése elrettenti a fatolvajokat és többszörös hasznot hoz az erdészeti ágazat számára. Példaként említette, hogy a rendszer csökkenti a bürokráciát a korábban kötelező papíralapú jelentések kiiktatásával, megjegyezve, hogy ezen a téren is van még javítani való.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?