Bírálja a WWF az új SUMAL-t: fennakadásokat okoz a piacon

Tekintettel arra, hogy a hatóságok teszteletlen és hiányos formában indították el a SUMAL 2.0-t, amely fennakadásokat okoz a piacon, a WWF Románia egy új, a SUMAL 3.0 kidolgozását és egy valódi reform megkezdését sürgeti.

A WWF Románia csütörtöki nyilatkozatában felhívja a figyelmet arra, hogy az illegális favágás elleni küzdelem rendszerének új struktúrája és következésképpen egy új SUMAL 3.0 nélkül Románia nem tud megszabadulni az illegális kitermeléstől.

„Ma azt látjuk, hogy a fa nyomonkövethetőségét biztosítani hivatott SUMAL 2.0 rendszert megfelelő tesztelés nélkül, befejezetlen formában vezették be a piacra (...), amely akadályozza azokat, akik törvényesen dolgoznak, és a minimális átláthatóságra sem teremt lehetőséget” – írja a közlemény.

A dokumentum szerint a SUMAL csak egy számítógépes alkalmazás, amely nem képes csodákra mindaddig, amíg hibás az illegális fakitermelés elleni küzdelem teljes rendszere.

A WWF megjegyzi, hogy most a fát nagyjából a becsült mennyiség formájában adjuk el közvetlenül az erdőből, mielőtt kivágnánk, függetlenül attól, hogy ugyanannyi megjelölt fának teljesen más lehet a faanyaga. Ezenkívül a szállított faanyag mennyiségével kapcsolatos hamis nyilatkozatot csak akkor büntetik erdészeti bűncselekményként, ha az eltérés meghaladja szállítmányonként az aberráns tíz köbméteres küszöböt, ami tovább ösztönzi a „megfelelő dokumentumokkal való lopást”.

A szervezet szerint jelenlegi formájában a SUMAL 2.0 megszünteti az erdőszéli kontrollt, és a valós ellenőrzések elvégzéséhez szükséges erőforrások pazarlását kockáztatja. A WWF állítása szerint a rendszer egy sor fölösleges adminisztratív feladatot ró az erdészeti őrségre, amely így kihágásrögzítő testületté válik.

Az Európai Bizottság által megkövetelt érdemi megoldások a faanyag ellenőrzésére vonatkoznak az erdőből történő kilépésekor, és egy olyan szankciórendszer kidolgozására, amelynek visszatartó ereje van az illegális gyakorlatokat illetően. Sajnos a SUMAL 2.0 nem felel meg a fenti követelményeknek, és ezen eszközök hitelvesztését kockáztathatja az európai partnerek előtt – írják.

A WWF emlékeztet: többször felhívta a figyelmet ezekre a kérdésekre, és javaslatokat tett az illegális fakitermelés elleni küzdelem rendszerének valós reformjára.

„A WWF petíciót nyújt be a kormánynak és parlamentnek az elsődleges jogszabályok sürgős megalkotása érdekében, amelyek támogatják egy új, egyszerű, átlátható és hatékony SUMAL 3.0 megalkotását” – áll a közleményben.

(Címlapkép: wwf.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?