Nyomon követhető a faanyag útja az erdőtől a feldolgozásig – a SUMAL 2.0-ről kérdeztük Tánczos Barnát

Közel egy hete vált elérhetővé a SUMAL 2.0 elnevezésű faanyag-nyomonkövető informatikai rendszer, amelynek már több mint 32 ezer felhasználója van, 14 ezernél több szállítási dokumentumot állítottak ki négy nap alatt a segítségével. Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztert faggattuk ki a műkődéséről és a hasznáról.

A SUMAL 1.0 nyomdokaiba lépő, továbbfejlesztett rendszer fő feladata, hogy az erdőben kitermelhető famennyiség beazonosításától kezdve a köztes lerakatok készletnyilvántartásán át a szállítmányozáson keresztül a elsődleges feldolgozásig minden egyes lépést nyilvántartson – mondta el a Maszol érdeklődésére Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

„Minden egyes lépést olyan digitalizált rendszerben követünk, amely kiiktatja a papíralapú nyilvántartást és jelentéskészítést. Tehát ez a két legfontosabb célja: a famennyiségek nyomon követése és a digitalizáció” – szögezte le a tárcavezető. Hozzátette: ezáltal nem csak az erdészetek, a szállítmányozó cégek, hanem a elsődleges fafeldolgozással foglalkozó vállalatok is mentesülnek a havi papíralapú jelentések benyújtásától.

Az ellenőrző szervek pedig valós időben bármikor megállapíthatják, ellenőrizhetik, hogy egy-egy erdészetnél, vállalkozásnál milyen famennyiségek szerepelnek hivatalosan. Az ellenőrzés során ezeket a hivatalos és törvényes mennyiségeket tudják a konstatált mennyiségekkel összehasonlítani – emelte ki a miniszter.

„Óriási lépés ez! Nem csak a famennyiségek követésének tekintetében, hanem a romániai rendszerek digitalizációjában is úttörő szerepet vállal ez az informatikai program, amely január 31-én lépett működésbe” – hangsúlyozta Tánczos Barna. Megjegyezte, hogy számos szkeptikus véleményt, negatív hozzáállást kellett legyőzniük az elmúlt hónapban a program elkészülésével kapcsolatosan. Le kellett győzniük a „hitetleneket”, másrészt meg kellett oldaniuk a fejlesztés és a tesztelés során fellépő problémákat.

Így működik a SUMAL 2.0

Konkrét példával is szemléltette Tánczos Barna a rendszer működését. Az erdészek munkájának egyik mozzanata az ún. értékakta kitöltése, a kivágandó fák bélyegzése, amely összetett folyamat, legalább három személy végzi. Ennek során a kiválasztott erdőparcellát, ahol gyérítési munkát terveznek, végigjárják, és lepecsételik a kiválasztott fákat.

A tevékenység során a fákat megszámozzák, megmérik a vastagságukt. Ezeket az adatokat eddig az  erdész a füzetébe jegyezte fel, ezentúl a telefonja segítségével egy adatbázisban rögzíti. A SUMAL 2.0 a bevitt adatok (törzsvastagság, átlagos magasság) alapján kiszámítja a köbtartalmat, és készít egy olyan dokumentumot, amelyből a kitermelő cég generálni tudja a fuvarlevelet.Fotó: Román Rendőrség

A fuvarlevelek összköbtartalma nem haladhatja meg az értékbetételi dokumentumban rögzített értékeket annak érdekében, hogy ne tudjanak többet kitermelni, mint amit lebélyegeztek. A köztes raktárakból sem lehet majd a bevitt mennyiségeknél többet kivinni. 

A köztes raktárból a szállító járművekre felpakolt famennyiség alapján kiállított fuvarlevelet a sofőrök bluetooth-on keresztül kapják meg az erdészektől. Ha az ellenőrzés során a sofőr nem tudja bemutatni a digitális fuvarlevelét, a fát és a járművet is elkobozhatják. Az egész folyamatot olyan módon tárolják, hogy kizárják a papírmunka szükségességét.

32 ezer felhasználó négy nap alatt

A miniszter megjegyezte, hogy a rendszer nem tökéletes, hiszen „hihetetlenül komplex” programról van szó. Az első hetekben, hónapokban fellépő problémákat 24 órás munkaüzemben orvosolják a fejlesztő informatikus csapat tagjai – jegyezte meg. A program használóinak telepíteniük kell azokat a modulokat, amelyeket használnak valamilyen eszközre.

„A SUMAL új verziójának jelenleg több mint 32 ezer felhasználója van, 14 ezernél több szállítási dokumentumot állítottak ki négy nap alatt a segítségével és exponenciálisan növekedett a működés első naptól a negyedikig a kiállított dokumentumok és a lekövetett folyamatok száma” – mondta a miniszter. Hangsúlyozta, a rendszer évente jelentős mennyiségű papírt spórol meg azzal, hogy megszünteti egyrészt a fuvarlevelek kitöltését, másrészt a papíralapú jelentések benyújtását is. Illusztráció forrása: RMDSZ

Tánczos Barna kitért arra is, hogy a program működésének vannak határozott ellenzői is. Mint rámutatott: léteznek olyan vállalkozók, érdekszövetségek, akik akár bírósági úton is megpróbálják a SUMAL 2.0 bevezetését megakadályozni.

„Ezek pontosan azok az érdekszférák, akik nem érdekeltek abban, hogy törvényes és tisztességes munka folyjon a fakitermelés, a szállítmányozás és a feldolgozás folyamatainak ellenőrzése során. Biztos vagyok abban, hogy az erdészek, erdészetek, a szállító- és feldolgozó cégek 90 százaléka örül annak, hogy létezik egy informatikai rendszer, amellyel megkönnyítjük a munkájukat” – szögezte le. Hozzátette: keresik a lehetőségét annak, hogy eszközöket, terminálokat, telefonokat tudjanak biztosítani a program felhasználóinak.

Visszaszorítani a törvénytelenségeket

Tánczos Barna a SUMAL 2.0 működtetése nyomán arra számít, hogy megnehezítik és minimálisra csökkentik az illegális famennyiségek kereskedelembe, feldolgozásba való bevitelét. „Az a célunk, hogy minél kevesebb lehetőség a törvénytelenül kitermelt famennyiségek bevitelére a feldolgozásba, kereskedelembe” – szögezte le a miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A SUMAL 2.0 rendszerhez kapcsolódik az erdő felügyelője (Inspectorul pădurii) nevű alkalmazás új verziója, amely a faanyag nyomon követésének átláthatóságát biztosítja a nyilvánosság számára. Tánczos Barna elmondta: az elmúlt egy évben a közúti szállítmányok 80 százalékát leellenőrizték ennek az alkalmazásnak az előző verziójának segítségével.

Az új változat jelenleg teszt-üzemmódban működik, várhatóan a jövő hét első napjaiban élesítik majd. „Az alkalmazásnak az a szerepe, hogy bárki, akár magánszemélyek is, ha letöltik ezt az applikációt, a segítségével a szállítójárművek rendszáma alapján azonnal leellenőrizhetik, törvényes-e az adott rakomány” – emelte ki Tánczos Barna.

A SUMAL 2.0-ával kapcsolatosan a felhasználóknak a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium további segítséget telefonos ügyfélszolgálaton (0314337799) és a http://www.mmediu.ro/categorie/sumal-2-0/321  honlapon keresztül nyújt, ahol oktatóvideók is elérhetőek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?