Tánczos Barna szerint a SUMAL-rendszerrel csökkenthető az erdőlopás

Január 31-én üzembe helyezik a faanyag útjának nyomon követését biztosító rendszer (SUMAL) új verzióját, amely hozzá fog járulni az illegális fakivágások és falopás mértékének csökkenéséhez – jelentette ki csütörtökön Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

„Maximális intenzitással dolgozunk a SUMAL új verzióján, január 31-én el is indítjuk. Bár nem varázslatszerűen, de csökkenteni fogja az erdőlopást. Az erőfeszítések ellenére, valószínűleg ebben a rendszerben is lesznek hiányosságok az elején, mint minden új számítógépes rendszerben, de betartjuk a január 31-i határidőt” – mondta az RMDSZ-es tárcavezető Tánczos Craiován.

A SUMAL segítségével ellenőrizni lehet, hogy mennyi fát vágtak ki, hová szállítják, milyen raktárba kerül a faanyag, és amikor az ágazatban tevékenykedő minden felhasználó – erdészetek, erdészek, szállítók, fűrésztelepek és fafeldolgozók – köteles lesz a rendszert használni, a nagyméretű falopás lehetősége jelentősen le fog csökkeni – magyarázta Tánczos, aki szerint ez az egyetlen megoldás, amellyel ellenőrizni tudják a helyzetet.Erdőirtás | Illusztráció

Hozzátette, a január elsején hatályba lépett törvény, amely 10 évre megtiltja a rönkfa exportját az Európai Unión kívüli országokba, örvendetes, de nem jelent varázslatos megoldást, tekintve, hogy nem az export ritkította az erdőket, hanem az illegális fakitermelés.

Rámutatott, a nagy romániai vállalatok óriási mennyiségű faanyagot importálnak feldolgozás céljával Németországból, Lengyelországból és más országokból, mivel ezekben az országokban alacsonyabbak az árak, mint Romániában.

A környezetvédelmi miniszter szerint növelni kell az újrahasznosítás mértékét, mert ennek révén csökkeni fog a fakitermelés is.

(Nyitóképen: Tánczos Barna craiovai látogatáson | Forrás: a miniszter Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?