Csíkszereda is érdekelt az erős magyar parlamenti képviseletben

A decentralizáció, a gazdasági fejlődés, az egészségvédelem és az oktatás szempontjából is elkerülhetetlen a magyar közösség erős parlamenti képviselete. A december 6-i parlamenti választások tétjét foglalta össze Hargita megye fejlődése szempontjából keddi sajtótájékoztatóján Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Tánczos Barna szenátor és Hajdu Gábor, képviselőjelölt.

Csíkszereda számára a legfontosabb, hogy kiszámítható fejlődő pályán legyen, ezen kívül igyekszik támogatni minden olyan törekvést, amely az erdélyi magyar közösségeket megerősíti – emelte ki a sajtóesemény felvezetőjében Korodi Attila. Az elöljáró kiemelte: a megyeszékhely fejlesztési elképzelései nem valósulhatnak meg anélkül, hogy ne rendelnének melléjük kormányzati forrásokat, legyen szó a város útjairól, öregotthon építésről, a lakónegyedek felújításának folytatásáról, vagy az iparnegyedek rehabilitációjáról. A polgármester hangsúlyozta: ugyanígy a magyar-magyar kapcsolatrendszerek fenntartásában is maximálisan érdekelt a székelyföldi város. Hozzátette: az önrendelkezés eszköztárát is bővíteni kívánják.

„Azt gondoljuk: Romániában jó lenne olyan önrendelkezési mechanizmusoknak működniük a közigazgatásban, amelyek a helyi közösségre bíznak egy-egy régióban komoly feladatokat, amelyeket jobban el tudnának látni. Mindaddig, amíg emellé nem társul teljes társadalmi elfogadás, a decentralizáció szintjén legalább a romániai politikai pártok kellene lépjenek. Ez anélkül nem megy, hogy az RMDSZ frakció az önrendelkezés és a decentralizáció kérdésében ne tenné mindig az asztalra ezeket a kérdéseket” – fejtette ki Korodi Attila.

Hajdu Gábor, parlamenti képviselőjelölt kiemelte, hogy nagyon jó együttműködést sikerült kialakítani Korodi Attila polgármesterrel és a frissen alakult városházi csapattal. „Volt városi RMDSZ elnökként tapasztaltam, hogy a város munkájának, projektjeinek, fejlesztési elképzeléseinek segítése és alátámasztása Bukarestben nagyon fontos feladata a parlamenti képviseletünknek” – fogalmazott. A jelölt megemlítette az RMDSZ által kidolgozott akciótervet, amely a munkahelyek védelme, a gazdaság-élénkítés, az egészségvédelem és az oktatás terén mutat fel intézkedéseket. Hozzátette: Csíkszereda nagyon fontos bástyája az erdélyi magyar közösségnek.

Példaértékűnek nevezte Csíkszereda önkormányzatának működését a kultúra, a sport, az infrastrukturális fejlesztések terén elért eredményeit tekintve Tánczos Barna szenátor, hozzátéve: a város az európai uniós alapok lehívásában is mindig élen járt. A politikus megemlítette: a pénzügyi bizottság tagjaként tapasztalta, a költségvetési törvény elfogadása során rendkívüli befolyása lehet a helyi büdzsére egy-egy cikkelynek, vagy egy-egy százaléknak, amelyet az adóvisszaosztás tekintetében elfogad a parlament. „December 6-án arról szól a döntés, hogy lesznek-e olyan parlamenti képviselők és szenátorok, akik a székely emberek érdekeit, a székely közösséget képviselik, az itteni fejlesztéseket prioritásként kezelik. Abban bízok, hogy a székely emberek bölcsessége felülkerekedik a kormány rossz döntésein és annak ellenére, hogy ilyen nehéz helyzetben szervezik meg a választásokat, lesz egy erős képviseletünk Bukarestben a következő négy évben is” – összegzett Tánczos Barna.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?