A kötelezettségszegési eljárásokról tárgyalt Tánczos Barna az EB képviselőjével

 

A Románia ellen indított kötelezettségszegési eljárásokról tárgyalt csütörtökön az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának biztosával a környezetvédelmi miniszter Bukarestben.

Virginijusm Sinkevičius és Tánczos Barna online találkozóján az Európai Bizottság által megkövetelt intézkedések gyakorlatba ültetésének aktuális helyzete volt terítéken – számolt be Facebook-oldalán a miniszter.

Az erdőgazdálkodásra vonatkozó eljárások kapcsán Sinkevičius biztos értékelte a SUMAL új verziójának 2021. január 31-ei beüzemelését, ami az illegális fakitermelés megelőzésének leghatékonyabb eszköze. A SUMAL 2.0 életbe léptetésével Románia eleget tett az Európai Bizottság egyik legfőbb követelményének azok közül, amelyeket a kötelezettségszegési eljárások során hiányolt, hangzott el a találkozón.

???????? / ???????? ???? Astăzi am avut o întrevedere, prin sistem videoconferință, cu comisarul european pentru mediu, Virginijus...

Közzétette: Tánczos Barna – 2021. február 4., csütörtök

Beszámolója szerint Tánczos Barna bemutatta a többi szóban forgó kötelezettség jelenlegi megvalósulási fázisát is, többek közt az erdészeti üzemtervek kivitelezése szabályozásának és átláthatóságának  módosulását. A találkozón szóba került a történelmihulladék-lerakatok felszámolásának dossziéja is.

Olyan 1990 előtt használt ipari lerakatok ezek, amelyeket elhagyatott állapotban hagytak azok, akiknek a felelőssége lett volna ezeket szakszerűen felszámolni. Tánczos közölte: ebben az ügyben újabb technikai megbeszélést tartanak majd romániai és az Európai Bizottság szakembereivel, akikkel közösen kidolgozzák a megoldás ütemtervét.

Az online találkozón a nagyvárosok levegőminőségének kérdéskörét is érintették a felek. A miniszter ismertetette a biztossal a helyi hatóságokkal együttműködve kidolgozott tervet és intézkedéseket, amelyek ebben az évben foganatosítanak.

Kapcsolódók

Kimaradt?