Tánczos Barna: két kötelezettségszegési eljárást állítottunk meg a szerdai kormányülésen

A hulladéktárolás szigorítására, valamint a csomagolóanyagok és a csomagolóanyagokból származó hulladékok kezelésére vonatkozó rendeleteket fogadott el szerdai ülésén a kormány, ugyanakkor első olvasatban tárgyalta a hulladékkezelési rendszert szabályozó, illetve a hulladékok újrahasznosítására vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet – közölte a kabinet ülését követően Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető kiemelte, folyamatosan dolgoznak az EU-s irányelveknek a román jogrendbe történő átültetésén, a korábbi kormányok ugyanis mulasztottak ezen a téren, ezért több kötelezettségszegési eljárást is indított Románia ellen az Európai Bizottság.

Tánczos Barna környezetvédelmi, erdő- és vízgazdálkodási miniszter | Fotó: Agerpres

„A mai kormányülésen két olyan jogszabályt fogadtunk el, amelyek két ilyen eljárást zárnak le. Továbbá egy harmadik eljárásra vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet első olvasatban tárgyaltunk, ezt nagy valószínűséggel jövő héten fogjuk elfogadni” – idézi az RMDSZ közleménye Tánczos Barnát.

A hulladékok tárolására vonatkozó kormányrendeletről a tárcavezető elmondta, az hatályon kívül helyezi az eddig érvényben levő jogszabályt, és az európai uniós irányelvbe foglaltak alapján új szabályokat vezet be, továbbá az Európai Parlament által nemrég elfogadott körforgásos gazdaságra vonatkozó csomag előírásait is átemeli a hazai jogrendbe.

A második kormányrendelet a csomagolóanyagokat és a csomagolóanyagokból származó hulladékok kezelését, illetve ezek környezetre gyakorolt negatív hatásainak visszaszorítását szabályozza, valamint az anyagok szakszerű újrahasznosításának népszerűsítését célozza – magyarázta.

Az első olvasatban tárgyalt sürgősségi kormányrendelet kapcsán kifejtette, ez tartalmazza azokat a szükséges, elégséges és lehetséges szabályokat, amelyek stabilabb és hatékonyabb jogi hátteret biztosítanak az európai uniós irányelv romániai foganatosításának.

Kapcsolódók

Kimaradt?