Ideiglenes lerakók kialakításával oldaná meg a szemétprobléma egy részét a környezetvédelmi miniszter

A környezetvédelmi tárca egy olyan projekten dolgozik, amelynek keretében az ország minden városában és községében kialakítanak egy-egy ideiglenes hulladéklerakót a háztartásitól eltérő, például építkezésekből visszamaradt hulladék számára – jelentette ki pénteken Tánczos Barna miniszter.

Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján Tánczos rámutatott, szinte sehol sincs az országban olyan engedélyezett lerakó, ahol törvényes módon el lehet helyezni például a nagyméretű hulladékokat – bútorokat, gumiabroncsokat, házi elektronikai cikkeket, az állattenyészetekből származó hulladékot, vagy a ruhákat, cipőket, addig, amíg a hulladék-újrahasznosításra szakosodott vállalatok el nem viszik azokat. Az országos településfejlesztési programon (PNDL) keresztül szándékoznak finanszírozni ezek kialakítását, megközelítőleg 200 millió eurós költségvetésből.

Hozzáfűzte, a programot valószínűleg néhány hét múlva elindítják. Tánczos szerint alternatívát kell nyújtani az állampolgároknak, hogy ne a sáncba hajítsák a hulladékokat.

„Mi mehetünk ellenőrizni, bírságokat róhatunk ki, ha azonban nem nyújtunk alternatívát, a dolog nem fog megoldódni” – szögezte le a miniszter.

(Címlapképen Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. Fotó: Borsi Balázs)

Kapcsolódók

Kimaradt?