Korszerű orvosi eszközök, új parkoló: jelentős beruházások a zilahi kórházban

Az utolsó simításokat végzik a Zilahi Megyei Sürgősségi Kórház új, emeletes parkolójánál, napok kérdése és az egészségügyi intézmény alkalmazottai, valamint a betegek hozzátartozói használatba vehetik.

Az alsó szinten a munkálatok nagy része elkészült, itt 84 jármű számára lesz parkolási lehetőség, a második szinttel – ahol mozgáskorlátozottak és gyermekes anyukák számára is alakítanak ki helyeket – összesen 154 férőhelyessé válik a parkoló. Bár a területrendezéssel még várni kell, a parkoló átadása hamarosan megtörténik. A projekt összértéke több mint 8,5 millió lej, amely a parkoló melletti zöldövezet kialakítását is magában foglalja.

Szilágyi Róbert, a Szilágy Megyei Tanács alelnöke a Maszolnak elmondta, mivel a megyei kórház körüli parkolók számának bővítésére folyamatosan szükség van, kilátásba helyeztek egy újabb emeletes parkoló megépítését a jelenlegi mentőállomás mögött, a régi hőközpont helyén.

A fedett parkoló | Fotók: Szilágyi Róbert/Facebook

Az elmúlt években a Zilahi Megyei Sürgősségi Kórház épületében nagyléptékű beruházásokat végeztek. Az utóbbi négy évben összesen 45 millió lejben részesültek az országos költségvetésből, ebből csak idén 7 millió lejben. Ezt az összeget felújításokra, bővítésre és modern orvosi műszerek vásárlására fordították.

Angiográffal és új készülékekkel gazdagodik a kórház

A novemberi soros tanácsgyűlésen 5 millió lejt hagytak jóvá egy angiográf műszer beszerzésére, amelyet az infarktusos műtétek során használnak. Ilyen eszköz jelen pillanatban legközelebb csak Kolozsváron van. „Mivel egy hatalmas berendezésről van szó, amelynek a megyei kórház jelenlegi területén nem találnánk helyet, szükség lesz egy új emelet létrehozására is a járóbetegrészleg (poliklinika) fölé. Az Angio-központ kivitelezéséről szóló szerződést aláírtuk, így a munkálatok jövő év elején elkezdődhetnek” – ismertette Szilágyi Róbert.

A héten 1,2 millió lej értékben egészégügyi eszközök és berendezések érkeztek a kórházba. A járóbetegrészleg felszerelését célzó pályázat keretében több osztályra is olyan berendezéseket vásároltak, amelyekkel kisebb sebészeti beavatkozásokat végezhetnek a bőrgyógyászat, gasztroenterológia, általános sebészet, gyermeksebészet, nőgyógyászat és ortopédia osztályon. A pályázat teljes összege 11,6 millió lej.

Kinti parkoló

A múlt hónapban, a már említett pályázat útján, több mint 4 millió lej értékű felszerelést, berendezést vásároltak, amelyek nagyban elősegítik a páciensek ellátását, illetve a kórképek hatékonyabb felállítását. Ezáltal közel 3 millió lej értékben 10 különböző ekográf-készülékkel, 91 ezer lej értékben egészségügyi bútorokkal és berendezésekkel, ugyanakkor közel 1 millió lej értékben egy digitális mammográffal gazdagodott a kórház.

Jó ütemben haladnak a munkálatokkal

A megyei kórház sürgősségi részlegének bővítése is jó ütemben halad, a kivitelező előreláthatóan befejezi a 2021-re tervbe vett kültéri munkálatokat. A Regionális Operatív Program (POR) által finanszírozott projekt keretében Szilágy Megye Tanácsa 1500 négyzetméterrel növeli a megyei kórház sürgősségi részlegét, valamint 145 új orvosi eszközt vásárol a sürgősségi ellátás minőségének javítása érdekében. A beruházás értéke 15 millió lej.

Bővítik a sürgősségi részleget

Az épület műtős részlegének villanyhálózatát 1978 óta nem cserélték, ezért a számos használatban lévő elektronikai berendezés miatt szükségessé vált a hálózat felújítása, hogy elkerüljék a rendszer túlterhelését. Egymillió lejt hagytak jóvá az esedékes munkálatokra. Hogy növeljék a páciensek és a kórházi dolgozók biztonságát, kilátásba helyezték az elektronikus tűzvédelmi rendszer kiépítését.

„Kötelességünk biztosítani a szilágysági betegek számára a lehető legjobb minőségű kezelést és támogatást, ezért fontosnak tartjuk a kórház bővítését, új eszközök beszerzését, hogy a jövőben minden feltétel adott legyen az itteni kezeltetéshez és a megfelelő ellátáshoz” – nyilatkozta az alelnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?