Konzorciumba tömörítenék a Bihar megyei kórházakat

Hatékonyabbá és jobbá tehetné az egészségügyi ellátást, ha konzorciumba tömörülnének a kórházak – véli Gheorghe Carp, a nagyváradi megyei kórház menedzsere és Ilie Bolojan, a Bihar megyei tanács elnöke. Ennek megvalósulása érdekében már előzetes megbeszéléséket is tartottak a kórházvezetőkkel és az érintett polgármesterekkel, az ősz során pedig szeretnék papírra vetni a partnerség részleteit.

Akár már jövőre létrejöhet az ország első kórházkonzorciuma – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan, Bihar Megye Tanácsának elnöke és Gheorghe Carp, a nagyváradi megyei kórház menedzsere. Utóbbi korábban szenátorként is támogatta a konzorcium ötletét, időközben pedig már a jogi akadálya is elhárult egy ilyen típusú partnerség megvalósulása elől.

Ez jobbá teheti az egészségügyi szolgáltatást, mindenki nyer rajta, véli Bolojan. Tájékoztatása alapján az ötletet már júniusban feltette a városi kórházak igazgatóinak és az érintett polgármestereknek. A közös megbeszélésen Margita, Élesd, Szalonta, Vaskohsziklás és Belényes is képviselve volt.

A megyeszékhelyen található sürgősségi kórház több mindenben segíteni tudná a városi kórházakat | Fotó: A szerző felvétele

A konzorcium előnyei között említette a közös ügyeletek lehetőségét, kiemelve, hogy a városi kórházaknak Bihar megyében jelenleg nincs lehetőségük folyamatos radiológiai ügyeletet biztosítaniuk, így például balesetek esetén a betegeket a megyei kórháza kell szállítani. De ugyanígy a laboratóriumi szolgáltatást is közösen tudnák megoldani. A megyei kórháznak egy rendkívül korszerű, teljesen automatizált, nagy kapacitású laboratúriuma van, amit a konzorcium tagjai használhatnának. A mintákat elszállítanák oda, majd az eredményeket gyorsan, elektronikus utón juttatnák vissza a kezelőorvosnak. „A betegeket nem kellene így különböző kórházak között sétáltatni” – magyarázta Bolojan.

A konzorcium gazdasági szempontból is hatékony lenne, hiszen az egészségügyi felszereléseket és a gyógyszereket közös közbeszerzési eljárással vehetnék meg, a nagyobb mennyiség révén pedig kedvezőbb áron tudnák azt megvásárolni. Egységes lenne a minőség és árukészletet is lehetne biztosítani, hogy ne legyen fennakadás az ellátásban.

Bolojan kiemelte: a törvényi keret már adott a konzorcium létrehozásához, már csak arra van szükség, hogy az Egészségügyi Minisztérium kidolgozza a módszertant, Alexandru Rafila pedig nyitottnak mutatkozott erre. A tanácselnök szerint már szeptemberben megjelenhet az arra vonatkozó kormányhatározat.

A megyei kórházban korszerű laboratórium van | Fotó: Gheorghe Carp Facebook-oldala

Gheorghe Carp hangsúlyozta, hogy a kórházkonzorciumok ötlete más országok tapasztalataira épül, hiszen nem Románia az egyetlen, ahol orvoshiány van és korlátozott a pénzügyi keret az egészségügyben. Svédországot, az Egyesült Államokat és Kanadát említette pozitív példaként, megjegyezve, hogy Floridában tizennyolc kórházat mentett meg a konzorcium.

„Láthattuk Urziceni esetét. Egy nagy kórház, de délután három óra után nincs ügyeletes szakorvos a szülészeten. Mi mind próbáltuk támogatni eddig is a városi kórházakat” – mondta a kórházmenedzser. Leszögezte: nem akarnak olyan radikális megoldást, hogy a városi kórházakat orvosi központokká minősítsék vissza, de tény, vannak olyan intézetek, ahol például van angiográf, de nincs kardiológus, aki azt használni tudná. „Bihar megye még jó helyzetben van, de több helyen elpazarolják a forrásokat.

A Bolojan által említett előnyök mellett Carp kiemelte azt is, hogy a kórházak többnyire ügyvédi irodákat keresnek fel, amikor jogi szolgáltatásra van szükségük, miközben a megyei kórháznak vannak erre specializálódott saját szakembereik.

Közösen rendelhetnék a gyógyszereket | Fotó: Gheorghe Carp Facebook-oldala

A sajtótájékoztatón leszögezték: a konzorciumban való részvétel nem kötelező, de megalakulását követően, ha bárki utólag csatlakozni szeretnek, annak már az alapító tagok beleegyezésére lesz szüksége hozzá. „Szükség van a kórházak üzemeltetőinek a szemléletváltására, de nagyon nagy esélyt látok a megvalósulásra” – jelentette ki Carp.

Bolojan tájékoztatása alapján a hét végéig megalapul ennek érdekében egy munkacsoport, és ősszel kidolgozzák a konzorcium statútumát és a partnerség minden részletét. Ugyanakkor minden Bihar megyei önkormányzat, amelyiknek a fennhatósága alá kórház tartozik tanácsi határozattal teheti hivatalossá csatlakozási szándékát, így – ha ősszel megjelenik a módszertan is – akár már jövőre működőképessé válhat a projekt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?