„Nehéz így dolgozni” – bizonytalanság a vasutaskórházakban

Bizonytalanság uralkodik a hazai vasutaskórházakban, azok után, hogy sürgősségi kormányrendeletben hagyták jóvá a „tulajdonosváltásukat”. Az érintettek nem értik, hogy miért kell egy jól működő hálózatot felszámolni, ugyanakkor az állásaikat is féltik. Ennek kapcsán az egészségügyi alkalmazottak szakszervezete, a szerdán japán sztrájkot hirdetett Sanitas is követelései közé foglalta a CFR-kórházakban dolgozó orvosok és asszisztensek munkahelyeinek garantálását.

Fotó: A nagyváradi vasutas kórház/archív felvétel

Összesen tizenöt kórháznak keres új „gazdát” a szállításügyi minisztérium. A két bukaresti CFR-kórház mellett, a iași-i, a kolozsvári, a temesvári, a ploiești-i, a galaci, a konstancai, a brassói, a páskáni, a piskitelepi, a nagyváradi, a craiovai, a szebeni és a szörényvári intézetek azok, amelyekről a Sorin Grindeanu vezette tárca „leveszi a kezét”. A májusban elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében ezek átkerülnek vagy a helyi önkormányzatok, vagy más minisztériumok, esetleg intézmények fennhatósága alá. A rendelet szerint erre azért van szükség, hogy hatékonyabbá tegyék az egészségügyi ellátást, ugyanakkor június 30-án lejár a minisztérium keretszerződése az országos egészségbiztosító pénztárral.

A szállításügyi tárca már tíz évvel ezelőtt, Victor Ponta kormányzása idején megpróbálta átadni a kórházait, az újabb kísérlet pedig tavaly év végén körvonalazódott. Többek között Bukarest, Temesvár és Nagyvárad helyi önkormányzatai is érdekeltnek mutatkoztak az egészségügyi intézetek átvételére, a Sebes-Körös-parti város decemberben tanácsi határozatban is rögzítette az erre vonatkozó elvi vállalását.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter ugyanakkor azt szeretné, ha a vasutaskórházak egy része az orvosi egyetemekhez kerülne, és így azok egyetemi kórházként működhetnének tovább. Ez például Iași-ban történhet meg, ahol a polgármesteri hivatal a felsőoktatási intézetre bízná a működtetését.

A sürgősségi rendelet erre is lehetőséget biztosít, hiszen mint kiderült, minden egyes kórház átadását külön határozatban készülnek majd jóváhagyni. Konstancán viszont a CFR-kórház alkalmazottai korábban online petíciót indították a szállításügyi tárca fennhatósága alá tartozó egészségügyi hálózat felszámolásának megakadályozása érdekében, attól tartva, hogy a megyei önkormányzat megpróbálja átvenni azt a kórház épületeiért.

A bizonytalanság elsősorban az orvosok állásai kapcsán merült fel, az egészségügyi alkalmazottak érdekvédelmi szervezete, a Sanitas – amelyik szerdán japán sztrájkba kezdett – így felvette követelései közé azt is, hogy a kórházak átadása után is garantálják az összes alkalmazott munkahelyének a megőrzését.

A Maszol érdeklődésére Marius Chipurici, a nagyváradi vasutaskorház orvosigazgatója azt mondta, hogy nem tartja természetesnek, hogy felszámoljanak egy száz éve hatékonyan és jól működő rendszert. Kiemelte azt is, hogy a vasutaskorházak összhangban vannak az európai uniós direktívákkal, amelynek értelmében állami, szállításügyi hatóság által felügyelt intézetnek kell gondoskodnia a közlekedésbiztonságot szolgáló orvosi szakvizsgálatokról. A kórházhálózat felszámolásával ez megszűnne, amely miatt Chipurici szerint akár kötelezettségszegési eljárás is indulhat Románia ellen.

Érdeklődésünkre jelezte: országos szinten 4700 személyt foglalkoztatnak, ebből a nagyváradi kórházban mintegy 150-en dolgoznak. Vezetőségi szinten ők is, és a legtöbb kórházvezető megfogalmazta aggodalmait és kérdéseit a kormány és a szállításügyi tárca felé, de beadványaikra nem kaptak választ. „Nem értem, hogy miért olyan sürgős, amikor azt sem tudják, hogy ki venné át a kórházakat” – értetlenkedett. Ez a bizonytalanság, pedig negatív hatással van a kórház alkalmazottjaira is, elmondása alapján stresszhelyzetet teremtett a rendelet, hiszen az orvosok nem tudják, hogy mi fog következni. Hangsúlyozta: a vasutaskórházak országos szinten több mint egymillió beteget látnak el. Váradon is pozitív a gazdasági mérlegük, van szerződésük az egészségügyi pénztárral, ráadásul utolsó generációs felszereléseik és elismert, jól felkészült orvosaik vannak. „Az emberek nyugtalanok, nehéz ilyen körülmények mellett dolgozni” – mondta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?