Kezdődik a japán sztrájk az egészségügyben

Az egészségügyi szakszervezeti tagok szerdán japán sztrájkot indítanak a közegészségügyi és szociális ellátó intézményekben, a munkát nem szakítják meg, de mindaddig folytatják a tiltakozás ezen formáját, míg meg nem oldják a követeléseiket - jelentette be a Sanitas Szövetség.

A Facebook-oldalukon közzétett bejegyzés szerint a sztrájkolók „SANITAS" feliratú karszalagot vagy jelvényeket fognak viselni.

A japán sztrájk a döntéshozókkal folytatott tárgyalások idejére szól. Az érdekvédelmi szervezet szerint, ha a tárgyalások kudarcba fulladnak, a szövetség országos tanácsa dönt majd az akció folytatásáról.
A követelései a következők: a közegészségügyi rendszerben az álláshelyek felszabadítása; a 153/2017. számú törvény teljes körű alkalmazása az egészségügyi rendszer valamennyi alkalmazottjára vonatkozóan; a bérrácsban szereplő alapbér valamennyi alkalmazottnak; a jutalékok odaítélése a kifizetett bér alapján; az ügyeleti óradíj kiszámítása a kifizetett bér alapján; az étkezési pótlék kiszámítása az országban érvényes bruttó minimálbér alapján.

Emellett felszólítanak a bértörvény tervezetéről szóló tárgyalások újrakezdésére, tiszteletben tartva az Egészségügyi Minisztérium szintjén működő munkacsoportban meghatározott elveket, „biztosítva: a jövedelemnövekedés kiszámíthatóságát a rendszer minden egyes alkalmazottja számára, a rendszerben dolgozók igazságos és méltányos hierarchiája alapján".

Ezen kívül a szakszervezet szerint a cél az egészségügyi intézmények méltányos és megfelelő finanszírozásának biztosítása, a tárgyalások azonnali újraindítása az egészségügyi ágazat kollektív munkaszerződéséről, az üdülési csekkek finanszírozása állami költségvetésből, valamint a munkahelyek megőrzésének garantálása a az állami vasút (CFR) egészségügyi egységeiben foglalkoztatott alkalmazottak számára, azután is, hogy más intézményekhez kerülnek át.
További követelések a szociális ellátási rendszerben lévő álláshelyek felszabadítására és a 153/2017-es törvény teljes körű végrehajtására vonatkoznak az ebben a rendszerben dolgozó valamennyi alkalmazott esetében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?